„Je to problém. Zjistili jsme, že jediný opravář, který roky prováděl servis tohoto zařízení, se tomu přestal věnovat. Jiný nám poradil, že by to snad šlo nahradit jinou ústřednou," popisoval starosta Střeně Jiří Nevima.

Ústředna je z roku 1981 a podle starosty je s její opravou problém právě s ohledem na zastaralost technologie.

„Blesk spálil zesilovače, výkonové moduly máme pryč," líčil rozsah poškození.

„Zkusíme nějak nahradit poškozené komponenty. Pokud to nepomůže, budeme muset hledat jiné řešení," přemýšlel starosta.

Alternativa? Web či nástěnka

Místní jsou na hlášení rozhlasu zvyklí. Starosta je zatím odkázal na informace na internetových stránkách obce a obecní nástěnku s aktualitami. „Musíme to opravit co nejdříve. Pokud se nebude dařit, zřejmě obejdeme všechny občany a sepíšeme čísla mobilů pro případ, že bychom potřebovali předat nějaké zásadní sdělení," dodal.

Hlášení zní vesnicí třikrát i čtyřikrát týdně. Obec prostřednictvím rozhlasu zve na schůzi zastupitelstva, upozorňuje, kdy nepůjde proud nebo nepoteče voda. Lidé se z hlášení dozvědí, kdy přijedou s čerstvými rybami nebo taky kontakt na kominíka.

„Sledujeme každé hlášení. Je to důležitý zdroj informací. I v době internetu je to na venkově prostě základ," reagovala na výpadek hlásičů Zdeňka Sigmundová. „Hlavně pro starší generaci. Snad se rozhlas podaří brzy opravit," dodala.

Bouřky spíše ojediněle Bouřky se mohou objevit v Olomouckém kraji i nejbližších dnech. Podle předpovědi meteorologů se nedají vyloučit ve čtvrtek ani v pátek. Kde udeří a jak by mohly být silné, jde předpovídat jen stěží. „Nějaká bouřka se na Olomoucku může vyskytnout. Ojediněle, postupně místy mohou přijít přeháňky nebo bouřky ve čtvrtek a v pátek také," uvedla Marie Labajová z ostravského předpovědního pracoviště ČHMÚ. „Předpovědět je blíže, je velmi obtížné. Na jistotu a několik dní dopředu, to je nemožné," dodala. V případě hrozících velkých bouřek s předpokládanými vysokými úhrny srážek vydávají meteorologové včas výstrahy na úrovní jednotlivých krajů.