„Původně byla tato stanoviště pouze tři, sídliště Uničovská a ulice Nádražní a Jívavská, teď je zajištěn sběr už na celkem deseti místech," řekla mluvčí šternberské radnice Irena Černocká.

Plastové nádoby zelené barvy o objemu 240 litrů jsou na nových stanovištích rozmístěny. Tyto speciální nádoby jsou opatřeny informačním štítkem s uvedením co je a co není vhodné do nádob odkládat.

„Do nádob rozhodně nepatří technické oleje, maziva nebo jiné kapaliny," upozornila mluvčí. Nádoby jsou uzamčené a chráněné tak, aby nedošlo ke zneužití obsahu nádoby.

„K vhozu použitého oleje či tuku slouží pouze vyřezaný otvor na horním víku nádoby, který je právě tak velký, aby se do něj vešla maximálně 1,5 litrová uzavřená PET láhev," pokračovala Irena Černocká s tím, že nádoby jsou sváženy svozovou společností jedenkrát měsíčně. V případě velké docházkové vzdálenosti mohou občané odevzdávat oleje zdarma ve sběrném dvoře ve Šternberku.

Použitý olej mohou Šternberští odevzdávat o léta roku 2014.

„Doposud občané města odložili do nádob 238 litrů potravinářských olejů. Věříme, že se množství použitého potravinářského oleje bude i do budoucna zvyšovat. Veškerý odpad je dále využíván v kompostárnách a bioplynových stanicích," doplnila mluvčí Irena Černocká.