Rodiče s dětmi se mohou těšit na vyhlášení soutěže o jméno ozdobeného smrku. Jméno pro letošní vánoční strom oznámí primátor města v 16:45.

„Poté se rozsvítí nejen samotný strom, ale ve světelné show i celé náměstí. Na akci vystoupí Leona Machálková,“ popsal za pořadatelskou společnost Kulturní Olomouc Pavel Vysloužil.

Letos organizátoři program věnovali hlavně dětem.

Proto i první adventní víkend bude patřit především jim a oblíbeným pohádkám. Vystoupí například Rytíři a lapkové z Vítku, dětský folklorní soubor Dunaječek či hudební kapela Kašpárek v rohlíku.

„Na bronzovou neděli se otevře Ježíškův poštovní úřad a divadlo Tramtarie představí hned dvě své hry pro děti. Program pro nejmenší bude pokračovat i v pondělí 5. prosince, kdy na Horní náměstí zavítá Mikuláš se svou družinou. Den bude plný soutěží, městem pojede historická tramvaj. Večer zakončí ohňostroj,“ vyjmenoval Vysloužil.

VÁNOČNÍ TRHY OLOMOUC 2011: PODROBNÝ PROGRAM

Mig21 i No name

I další víkendy budou patřit dětem, divadelním představením, pohádkám a soutěžím. Přesto si v programu své najdou i dospělí. Například už tento pátek vystoupí skupina Kamelot, o týden později kapela Turbo.

„Na Horní náměstí zavítají během prosince i Mig 21 s Jiřím Macháčkem, Maxim Turbulenc či slovenští No Name,“ uvedl Petr Illgner z Kulturní Olomouce.

Jeden z vánočních večerů bude na Horním náměstí patřit také Olomouckému deníku.

„Ve středu 14. prosince si společně se sborem, čtenáři a všemi na náměstí zazpíváme několik vánočních koled. Jde o celorepublikovou akci, kterou bude ze všech krajských měst přenášet rádio Impuls i televize Nova. V rámci večera vystoupí také kapela The Again,“ uvedl Josef König, vedoucí redakce Olomouckého deníku.

Rekordní živý betlém

Těsně před Štědrým dnem se mohou lidé těšit na novinku letošního programu.

V pátek 23. prosince Divadlo Na cucky nachystalo na hlavním pódiu divadelní příběh o zrození Ježíše Krista. Lidé se mohou také přijít podívat na živý Betlém.

„Letos se mohou zapojit. Chceme totiž překonat rekord v počtu lidí, kteří se živého Betléma účastní. Zatím je to zhruba kolem dvou set. My chceme být lepší. Rekord bude sledovat agentura Dobrý den z Pelhřimova,“ vysvětlil záměr Illgner

Aby se Olomoučané rekordu zúčastnili domlouvá pořadatel trhů volné vstupenky s některými zařízením v Olomouci.

„Například jednáme s aquaparkem, zoo či multikinem Cinestar. Až se domluvíme, tak dáme veřejnosti vědět, co za účast mohou získat. Živý Betlém pak zakončí průvod městem se živými zvířaty, která nám zapůjčí svatokopecká zoo,“ doplnil Illgner.

Štědrovečerní půlnoční, silvestrovská diskotéka

Přímo na Štědrý den se ve 22 hodin bude konat slavnostní půlnoční se zpíváním koled a svátečním slovem pod širým nebem.

Pak se většina stánků uzavře. Zůstane jich otevřených jen pár. V nich si lidé nakoupí pití a jídlo i na Silvestra.

Oslavy příchodu Nového roku budou v diskotékovém duchu se dvěma ohňostroji: jedním pro děti v 18 hodin a jedním pro dospělé o půlnoci.

Vánoční zboží, dárky, řemeslné výrobky a další drobnosti si lidé nakoupí od čtvrtku až do 23. prosince. Dispozice stánků je letos o trochu jiná než loni, i tak však trhy zasahují i na Dolní náměstí.

Už od prvního listopadu mohou Olomoučané využívat kluziště na Dolním náměstí. Bruslit na něm mohou až do konce února.