Prodej smrků, borovic a jedlí chtějí obchodníci zahájit nejpozději příští víkend. Ujišťují, že stromků různých druhů bude dostatek. Další dobrou zprávou je, že jejich cena nestoupne.

I když nejprodávanějšími druhy v Česku jsou jedle kavkazská a smrk pichlavý – takzvaný stříbrný smrk – stále je dost domácností, kde každoročně zavoní „obyčejný" smrček – smrk ztepilý.

„Je to tradice a klasika. Má správný tvar a hezky zavoní. S každodenním úklidem opadaného jehličí je to samozřejmě horší," uvedli Pospíšilovi z Olomouce.

Na předvánoční trh dodávají tento tradiční symbol českých a moravských Vánoc například Lesy města Olomouce.

„Kromě smrku ztepilého, také smrk pichlavý a borovici. Kvalitu máme jako vždy nejvyšší," usmál se zástupce ředitele společnosti Ivo Koláček.

„Smrku už sázíme málo, v podhůří odchází kvůli kůrovci a václavce. Jsme jedni z mála, kteří tento druh prodávají. Zájem je však stále velký," doplnil Koláček.

Na balkon do nádoby s vodou

Ceny jedliček, smrků a borovic se letos zvedat nebudou.

"Zůstávají na loňské úrovni," dodal zástupce ředitele olomouckých městských lesů.

Pěstitelé doporučují nechat jehličnan v nejchladnější místnosti, nebo ještě lépe na balkoně. Pokud nemrzne, dát jej do nádoby s vodou.

Stromky se pěstují ze semene ve školkách, odkud se zhruba ve třech letech přesazují na plantáže.

Do výšky 180 centimetrů vyroste smrk ztepilý zhruba za 10 let, borovice za kratší dobu.

Poptávka je každoročně také po jehličnanech v květináči, přestože sami prodejci poukazují na to, že vyhlídky spojené s jejich návratem do přírody nejsou nadějné.

Stromek je určen na vánoční trh, ne na výsadbu někde na zahradě. Navíc má často osekané kořeny.