Tou je demolice a stavba nové hokejové haly.

Právě kvůli zimnímu stadionu se v květnu na mimořádném zasedání sejdou zastupitelé a rozhodnou, co bude pro město výhodnější.

Ředitel podniků města Šumperka Luděk Šperlich již nedávno plány rekonstrukce stadionu představil, postupovat by se mělo ve dvou etapách.

V té první, která je plánována ještě na letošní rok, by se mělo jednat o zateplení pláště i opravu střechy. To by mělo výrazně snížit energetickou náročnost. Provozní náklady se totiž ročně pohybují kolem čtyř milionů korun.

V dalším roce pak půjde o výměnu technologií, což při výrobě ledu sníží používání jedovatého čpavku, nově položit se musí také betonová deska kluziště.

Zastupitel Tomáš Potěšil ale míní, že demolice a stavba nového stadionu rovněž stojí za úvahu. Postupovalo tak například město Poděbrady, kde před několika lety stadion zbourali a nyní dokončují nový.

Náklady se pohybují kolem 30 milionů korun. Při opravě šumperské hokejové haly se uvažuje o částce kolem 80 milionů korun.

Zastřešený zimní stadion v Šumperku byl dostavěn v roce 1969 v takzvané akci „Z," provozní vstupní budova, což je dnešní hotel Sport, o tři roky později.

Už před několika lety sepsali hokejoví fanoušci petici, ve které poukazovali na špatný stav sportoviště i zázemí pro hráče, po radnici chtěli, aby problém řešila.

„Náklady na rekonstrukci jsou poměrně vysoké ale stále se bude jednat o starý objekt. Určitě by stálo za zjištění, jak finančně náročná by byla demolice a stavba nového moderního sportoviště," konstatoval Tomáš Potěšil.

Projekt je nachystaný na rekonstrukci

Ještě v květnu by se zastupitelé měli seznámit s předpokládanými cenami jak za opravu, tak za stavbu nového kluziště.

Projektovou dokumentaci ale zatím podniky města Šumperka chystají pro rekonstrukci.

„Vše je připraveno, abychom už v květnu mohli vypsat soutěž na dodavatele prací," řekl Luděk Šperlich.

Pokud se s opravou začne, hokejovou sezonu by práce omezit neměly.

Areál zimního stadionu je majetkem Podniků města Šumperka, což je společnost založená radnicí. Kromě stadionu ve městě provozují také venkovní i krytý bazén.

Stadion v současné době využívá profesionální klub prvoligového hokeje Hokej Šumperk 2003 s r.o i dětské a mládežnické týmy.