U přechodu, který využívají i děti cestou do blízké základní školy a mateřské školy Řezníčkova, dosud pomáhali usměrňovat dopravu policisté a strážníci. Radnice se proto rozhodla zřídit zde dočasnou světelnou signalizaci. Semafor se poprvé rozsvítil v úterý dopoledne.

„Vše funguje jak má, a to i v návaznosti na tramvajový provoz," řekl primátor města Antonín Staněk (ČSSD).

Kdo chce přejít ulici, zmáčkne tlačítko a počká na zelenou. Signál se objeví v takovém časovém úseku, aby neomezil plynulou jízdu tramvaje. Semafor bude v provozu čtyřiadvacet hodin denně. Signalizaci pro nevidomé, takzvané klepátko, lze využít od 7 do 18 hodin.

Nový provizorní semafor pro chodce v Hodolanské ulici v Olomouci

Nový provizorní semafor pro chodce v Hodolanské ulici v Olomouci. DENÍK/Jiří Kopáč

Na nevyhovující přechody upozornila policie před pěti lety, koncem letošních prázdnin je nechal odstranit Krajský úřad Olomouckého kraje. Protože město nemělo připravenou náhradu, snesla se na něj ze strany Olomoučanů kritika. Po projednání s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR, kterému silnice patří, se podařilo jednu „zebru" nakreslit zpátky a to u Purkyňovy ulice.

Stále ale nesplňuje požadavky.

„Město podalo žádost o odklad vymahatelnosti rozhodnutí o odstranění přechodu a o prodloužení termínu, stanoveného k napravení nevyhovujících parametrů. Ještě letos se v Hodolanské objeví tři přechody, vyhovující po všech stránkách i novým normám," uvedl mluvčí magistrátu Michal Folta.

Stavba tří nových přechodů v Hodolanské ulici bude stát 5,6 milionu korun.