Podle nepotvrzených informací se v nalezených barelech nacházel líh.

Hasiči na místo povolali mobilní laboratoře, odebírali vzorky a ihned prováděli rozbory. Policie nevyloučila, že případ může mít souvislost s metanolovou kauzou.

Majitelé areálu se k celé záležitosti zatím kvůli obavám z narušení policejního vyšetřování nechtějí vyjadřovat. 

Policie ve středu dopoledne ohradila vjezd do areálu bývalých sladoven v Holické ulici v Olomouci páskou se zákazem vstupu. Hlídka prověřovala všechny automobily mířící do sladoven. Půl hodiny před polednem do areálu dorazili olomoučtí profesionální hasiči.

Ti na místě společně s celníky a hygieniky zajistili 144 tisíc litrů neznámé modré tekutiny. Byla uložena v plastových průhledných barelech, každý měl objem tisíc litrů.

„Z některých porušených nádob tekutina vytékala do podzemních vod. Okolnosti uskladnění takového množství neznámé látky budou předmětem dalšího policejního vyšetřování. To je nyní na úplném počátku," uvedla mluvčí olomoucké policie Marie Štrbáková s tím, že policisté se budou zabývat také verzí, že nález barelů souvisí s metanolovou kauzou.

Kvůli silným výparům museli mít masky

Hasiči se ihned po příjezdu na místo snažili suterénní prostory s poškozenými barely odvětrat. Možnost výbuchu však vyloučili.

„Ve vzduchu jsme naměřili vysokou koncentraci par, hasiči proto pracovali za pomoci dýchacích přístrojů. Podle prvotních rozborů se zřejmě jednalo o líh ve vysoké koncentraci. Na místo přijely speciální laboratoře z Tišnova a z Frenštátu. Odebraly vzorky a provádějí rozbory. Připravený je také chemický kontejner," sdělila mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Do areálu neustále vjížděla osobní a nákladní hasičská auta, nakladače, technika a přijížděli další policejní vyšetřovatelé. Na místě byli také celníci, hygienici a pracovníci olomouckého magistrátu.

Hasiči během odpoledne ze suterénu vyváželi barely plné neznámé modré tekutiny a ukládali je na volné prostranství před budovu sladoven.

„Všechny nádoby převážíme do náhradních skladovacích prostor," poznamenala Štrbáková.

Majitelé areálu: S policií spolupracujeme

Podle posledních informací z Moravské vodárenské mělo do kanalizace uniknout zhruba šest tisíc litrů.

„Toto množství nezpůsobí žádné problémy," ujistila v souvislosti s kapacitou a technologií olomoucké čističky mluvčí společnosti Markéta Bártová. „Jestli jde skutečně o líh, tuto informaci zatím potvrzenou nemáme," dodala.

Neoficiální zdroje však hovoří o tom, že se jednalo o 86procentní líh.

Bývalé sladovny v Holické ulici vlastní zlínská firma Profi-pronájmy. Generální manažer společnosti Tomáš Pantlík potvrdil, že ho již policejní vyšetřovatelé kvůli nálezu barelů kontaktovali.

„S policií spolupracujeme. Abychom však nemařili průběh vyšetřování, nebudeme se v tuto chvíli k celé záležitosti vyjadřovat," uvedl Pantlík.

Dodal, že nemůže uvést ani to, zda byly sudy s modrou tekutinou v areálu uskladněny legálně či nikoliv.