Oba netradiční podniky totiž najdete ve Vídeňské ulici. Zvířata se zákazníkům proplétají pod nohama v Hamburgerově vile a v budově číslo 20, kde sídlí Centrum Vitality.

Petra Valtrová má kočky v oblibě a tak vyrazila s kamarádkou do kočičí kavárny Kocourkov v suterénu Hamburgerovy vily. Ve dvou menších místnostech žlutého nárožního domu blízko věznice žije pět koček.

„Přišla jsem hned, jak jsem se o tomhle místě dozvěděla. Kočičí kavárny jsou různě ve světě a jsem ráda, že teď i v Olomouci," řekla, zatímco se snažila přilákat jednoho ze čtyřnohých obyvatel.

Podnik otevřel poslední neděli v září a kočky tu opravdu žijí. Mají svou místnost se zázemím a když chtějí, jsou mezi návštěvníky.

„Přijdou třeba spát návštěvníkům na klín. Jednu máme z útulku, dvě z depozitu doktorky Jitky Tesaříkové a dvě jsme dostaly jako nechtěná koťata. Je to pro nás splněný sen," těšila se spolumajitelka Kocourkova Kateřina Kubíčková.

Kočky jsou odčervené, očkované a čistotné, strach z nákazy podle ní nikdo mít nemusí.

„Ještě uvažujeme, že bychom pořídili další. Když máme plno, polovina lidí třeba kočičku nemá, takže nakonec jich máme ještě málo," usmála se Kateřina Kubíčková.

Za vchodem jsou ještě lítací dvířka, aby se kočky držely stranou, na věšáku visí válečky na případně vyčistění oděvu od chlupů.

Kočičí kavárna Kocourkov v centru Olomouce

Úřady moc nepomohly

Podobně to vypadá i na opačném konci Vídeňské ulice kočičí kavárně CoffeeCat. Interiér je ale jiný a kdo by chtěl, může si sednout i na zem.

První návštěvníky přivítali ve čtvrtek.

„Myšlenka spočívá v tom, že fungujeme jako klasická kavárna, nabízíme kávu, čaj, sladkosti, obědové menu a jako bonus tu máme kočičky, které lidem dělají společnost. Mohou se s nimi mazlit, hrát si," líčí majitelka Soňa Šedá.

Podobné kavárny jsou u nás v Praze, v Hradci Králové, nově v Opavě a v Brně.

„Původní nápad přišel z Asie, asi z Číny, a pomalu se rozšiřoval do Evropy, do velkých měst jako Londýn, Řím, Paříž," dodala majitelka, že dnes jsou takové podniky různě po světě.

Plánem otevřít kočičí kavárnu se zabývala od jara, nějakou dobu ale zabralo shánění potřebných povolení.

„V Olomouci nám úřady moc nepomohly. Pro hygienu nebo veterinární správu to byla novinka. Obrátili jsme se na Prahu a tam jsme získali požadavky, které jsme museli splnit," líčila Soňa Šedá.

Kočičí kavárna CoffeeCat v centru Olomouce

Svá zvířata s sebou neberte

Kočky v CoffeeCat jsou také v depozitu Pomocné ruce veterinářky Jitky Tesaříkové. Zatím jsou tři.

„Bereme je odtud a dáváme jim domov. Jsou opuštěné a nechtěné. Zvířata jsou prohlédnutá, naočkovaná, vykastrovaná a testované. Další budou přibývat a to asi až na osm," zamýšlí majitelka kavárny.

Jako útulek pro odložené kočky sloužit nechce, zvažuje ale možnost, že by si lidé naopak mohli některé z koček odnést domů.

Obě olomoucké kočičí kavárny upozorňují, že jejich návštěva je na vlastní nebezpečí a lidé trpící alergií, malé děti a těhotné ženy by měli vstup zvážit.

Krmení koček není dovoleno a provozovatelé také prosí, aby s sebou hosté nebrali jiná zvířata.