„V minulosti jsme jízdní kola evidovali, ale jen v rámci města, databáze nebyla někomu jinému přístupná a zájem lidí o službu časem opadl. Letos jsme se dozvěděli, že Ministerstvo vnitra rozjíždí projekt celorepublikové databáze. Využili jsme toho a zažádali o dotaci a byli jsme úspěšní," vysvětlil velitel Městské policie v Litovli Lubomír Broza.

Novinka se přesně jmenuje Forenzní identifikační značení syntetickou DNA. Jde o novou metodu ochrany majetku, především s preventivním účinkem. Podle městské policie je výhodou její nenapodobitelnost.

Na kole označeném syntetickou DNA je viditelně umístěná samolepka, která má pachatele varovat, že jízdní kolo je speciálně značené, a že může být identifikováno policií. Značení by mohlo zloděje od krádeže odradit.

Speciální ochranu jízdních kol, která v případě krádeže může pomoct nalézt cyklistům jejich dopravní prostředek, nabízí v Litovli na Olomoucku. Aplikace takzvané syntetické DNA je zcela zdarma a v Olomouckém kraji ojedinělá.Zdroj: DENÍK/Petra Pášová„Kolo je totiž na několika místech označeno mikrotečkou, která je pouhým okem neviditelná. Zloděj samozřejmě neví, která místa to jsou, to je největší výhoda," vysvětlil princip značení velitel litovelských strážníků. Samotná aplikace podle něj ale náročná není.

„Přirovnal bych ji k lakování nehtů. Klient u nás kolo tak na hodinu nechá, my jej označíme a pak musí aplikace zaschnout," popsal Lubomír Broza.

Projekt funguje na Ostravsku

Inspiraci litovelští hledali u kolegů z Ostravska. V Ostravě a ve Frýdku-Místku syntetickou DNA používají už několik let. „Na základě toho jsme usoudili, že by to mohla být dobrá služba pro občany," uvedl velitel městské policie.

První cyklisté si kola mohli nechat označit už koncem srpna. Městská policie ale přiznává, že zatím zájem ale velký není. „Kol jsme označili zatím jen několik. Lidé se spíš informují a ptají o co jde a co je k tomu potřeba," uvedl velitel strážníků.

S chladnějším počasí mnoho z nás kola dává do sklepů, koláren a garáží. A podle Lubomíra Brozy je právě ideální čas na to, nechat kola očipovat. „Bicykly se v Litovli kradou asi tak jako všude jinde, jen lidé krádeže častokrát nenahlásí. Přichází většinou jen ti, jejichž kola byla drahá a mají je třeba pojištěná," krčí rameny.

Ti, kteří by měli zájem o ochranu syntetickou DNA, by se měli obrátit na Městskou policii v Litovli, tam dostanou veškeré informace. „Dáme jim přihlašovací formuláře, které si mohou vyplnit doma a pak se objednají na vlastní aplikaci. Služba je zdarma," doplnil Lubomír Broza.