Silnice v centru obce nedaleko Olomouce už by podle místních bez opravy dlouho nevydržela.

Komplikace v dopravě obyvatelům následně vynahradí mimo povrchu i nová parkovací místa a chodníky.

Přípravy prací už jsou daleko, nyní se čeká na stavební povolení.

„Půjde o rekonstrukci ulice Večeřova. Krajská správa silnic na to má vyčleněno dvanáct milionů korun. Chodníky budou naše investice. Budeme muset udělat i dešťovou kanalizaci," přiblížil křelovský starosta Jiří Spurný.

Kanalizace bude stát Křelov-Břuchotín dva miliony korun, zbytek kolem šesti milionů. Starosta věří, že při soutěžení zakázky ale může cena klesnout.

Parkování a chodníky bez bariér

S opravou kilometrového úseku silnice III. třídy už nebylo na co čekat.

„Je nejvyšší čas, lidé si stěžovali. Nikoho jsme ale přesvědčovat nemuseli, správa silnic si o svém majetku dělá přehled. Před dvěma lety jsme dobudovali kanalizaci, teď je pás nad ní lepší než starý povrch," zmínil Jiří Spurný.

Hlavním problémem je však podle něj těžká nákladní doprava.

„Silnice je zatížená, jenže tím, že se spraví, se to nezmění. Akorát to možná nebude tak hlučné, na druhou stranu auta budou budou mít možnost jezdit rychleji. Chtěli jsme pro náklaďáky omezení na čtyřicet kilometrů v hodině, ale nepovolila nám to policie," řekl.

Práce navážou na opravy, které se dělaly mimo obec minulý rok.

Parkovacích stání má vzniknout 24, na chodnících se objeví bezbariérové prvky, počítá se s odvedením dešťové vody a rekonstrukcí sjezdů k domům.

Starosta odhaduje, že uzavírka může trvat více než čtvrt roku, přesný rozsah bude znám před začátkem stavby. Na ten by mohlo dojít v druhé polovině roku.