A pokud si starostka plácne s firmou Swarovski, bude věhlas na světě.

Na katastru Velké Kraše leží ložisko drahokamových odrůd křemene a obec je v těchto dnech historicky nejblíže tomu, aby krystaly skutečně dobývala.

S myšlenkou povrchové těžby nerostu si v obci pohrávají třináct čtrnáct let. Nyní však obec podnikla první kroky směřující k tomu, aby se křišťál ve Velké Kraši skutečně dobýval.

Tomu přecházelo zajištění řady posudků a vyjádření.

„Dnes jsme ve fázi očekávání a já nechci nic zakřiknout,“ reagovala tajemně starostka Vlasta Kočí.

O záměru se jí do novin hovořit nechtělo. Zatím.

„Když to nemáme podložené, nelze se konkrétněji bavit o tom, že budeme dělat to a ono. Teprve až budeme vědět, že je možné těžit, sedneme a budeme počítat a vyhodnocovat všechny varianty,“ vysvětlila informační zdrženlivost.

Vizualizace nového depozitáře Vědecké knihovny v Olomouci v Hejčíně
Nový sklad knihovny vyroste v Hejčíně už za rok
Sucho se podepsalo na úrodě borůvek. Co dozrálo, rychle opadává. Na snímku brusnice borůvka u pramene Odry na Olomoucku.
V lesích na Olomoucku se to nemodrá, borůvek je málo

Ročně 25 tun a ruční výběr

Báňský úřad Deníku tento týden potvrdil, že Velká Kraš má oprávnění k provádění hornické činnosti a skutečně požádala o povolení dobývání křišťálu.

„Již proběhlo ústní jednání spojené s místním šetřením. Teď je na Obvodním báňském úřadě, kdy vydá rozhodnutí o povolení,“ sdělil mluvčí Státní báňské správy ČR Bohuslav Machek.

Podle informací Deníku by verdikt měl padnout do několika týdnů a během správního řízení se doposud nevyskytlo nic, co by vedlo inspektory a úřad k zamítnutí žádosti.

„Zda bude rozhodnuto tak či jinak, to v tuto chvíli není možné předjímat,“ odmítl komentovat spekulace Machek.

Ve Velké Kraši se nachází jedno z nejvýznamnějších ložisek křemene z křemenných žil v Olomouckém kraji.

Těžba zde probíhala od 16. století do konce 2. světové války. Ložisko má vymezený dobývací prostor a je vedeno ve státní Bilanci zásob.

Jak Deník zjistil z dostupných zdrojů, předmětem záměru obce je povrchová těžba obecného křemene, ale také drahokamových odrůd – křišťálu a záhnědy.

Celkový roční objem těžby drahokamů by měl dělat 25 tun. Krystaly by měly být vybírány zásadně ručně.

Vodáci na řece Moravě. Jez pod Templem v Litovelském Pomoraví
Vodáci nad Olomoucí. Takto se teď sjíždí Morava

Zaujmou krystalové imérium?

Těžba i úprava by měly probíhat výhradně v denních hodinách. Hlukem vzhledem ke vzdálenosti, konfiguraci terénu a lesnímu porostu nezasáhne obytnou zástavbu.

Podle starostky je předčasné hovořit o tom, zda obec bude těžit sama ve spolupráci s odbornou firmou, nebo se spojí se strategickým partnerem.

„Zatím nevíme, jak se vyjádří báňský úřad,“ odkazovala Vlasta Kočí na probíhající správní řízení.

„Na příštím zastupitelstvu, které je v září, už budeme vědět. Jednou z variant je, že do toho půjde přímo obec, ale skutečně musíme zvážit, co bude pro obec z ekonomického pohledu nejlepší,“ dodala a připomněla, že Velkou Kraš nyní čeká budování kanalizace, což je pro obec s necelou tisícovkou obyvatel velká finanční zátěž.

Obec neskrývá, že těžba přinese do rozpočtu zajímavé peníze.

„Doufejme, že zbystří i pan Swarovski a budeme spolupracovat. Chtěli jsme to stihnout do svatby jeho dcery, ale už je pozdě a šaty má už hotové,“ zažertovala Kočí s odkazem na červnovou svatbu dědičky krystalového impéria, jejíž róba s vlečkou byla poseta 500 tisíci „kamínky“.

Nová olomoucká vyhlídková loď
Přírůstek v přístavišti: Olomouc má novou vyhlídkovou loď

Ložiska v Olomouckém kraji
Region je významný z hlediska zásob i těžby vápenců a cementářských surovin a všech druhů stavebních surovin stavebního kamene, kamene pro hrubou a ušlechtilou výrobu, štěrkopísků i cihlářských surovin.

V kraji je soustředěno téměř 23 procent zásob všech štěrkopísků na výhradních ložiskách a více než 30 procent zásob na všech evidovaných nevýhradních ložiskách v ČR.

V regionu jsou ložiska grafitu, Šléglov, kraj má vzhledem ke své geologické stavbě mimořádný ložiskový potenciál karbonátových hornin, nachází se zde řada nevyužívaných ložisek vápenců a cementářských surovin i dolomitů, těžba probíhá například v Měrotíně, jedním z největších těžených ložisek cementářských surovin v České republice jsou Hranice-Černotín.

V kraji se těží mramor, v Horní a Dolní Lipové a Vitošově, unikátní je bílý vápenec na ložisku Horní a Dolní Lipová, který patří k chemicky nejčistším.

Bohatá jsou v kraji ložiska žuly, žulovský pluton, a za zmínku stojí ložisko štípatelné kulmské jílovité břidlice v Hrubé Vodě. (tau)