Kempy, které v Olomouci zatím nejsou, by mohly vzniknout na břehu Mlýnského potoka v prostoru naproti hospody U Travise.

„Vše je závislé na novém územním plánu Olomouce. Jsem dost nepříjemně překvapen tím, že se pořád odkládá," řekl Jaromír Zavřel, jednatel společnosti Inrema Group, která oba projekty spojuje.

Veřejné projednání návrhu územního plánu by mělo přijít začátkem příštího roku.

Ubytování pro vodáky se bude věnovat sdružení Krásná Morava, které usiluje o síť kempů podél řeky Moravy.

Autokemp zaštítí společnost Inrema Exhibitions. Projekt nazvaný Odpočívka pro karavany a obytné vozy může prostřednictvím města získat peníze z Evropské unie, protože podporuje cestovní ruch.

„Má šanci na dotaci ve výši zhruba 2,3 milionu korun," uvedla mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová.

„Na stavbu kempů půjde investice alespoň dvacet milionů korun," sdělil Zavřel.

Práce zatím nezačaly, z lokality však bylo potřeba odvézt na deset nákladních aut stavebního odpadu, který tam někdo složil na černou skládku.

Pokud začne investor stavět, bude třeba povrch autokempu upravit, zpevnit, zavést osvětlení.

„Musíme také vybudovat kanalizaci, natáhnout elektřinu. Proto to budeme kvůli úsporám dělat souběžně. Kempy budou mít společné technické zázemí," nastínil Jaromír Zavřel.

S kempy se počítá i v Holici a na Nových Sadech

Při čekání na nový územní plán zatím řeší majetkoprávní záležitosti.

„Souvisí s tím spousta procesních věcí jako potvrzení od úřadů, výběr dodavatele. Je velmi pravděpodobné, že každý kemp bude stavět jiná firma," dodal Zavřel.

Nový územní plán Olomouce předběžně počítá se čtyřmi variantami umístění autokempu. Kromě Hejčína jsou to lokality Amerika v Holici a na Nových Sadech U Rybářských stavů a u rybníku Hamrys. Podmínkou je, že stavby nijak nesníží hodnotu dotčených území a nezvýší dopravní zátěž.

„Město Olomouc již deset let vyhledává lokalitu a prověřuje pozemky pro umístění autokempu. Nový územní plán vytváří možnosti a podmínky pro vznik autokempu, které se nemusí naplnit u všech navržených lokalit," stojí ve zprávě města k různým variantám.

Radnice už v minulosti prověřovala plochy u jezera Poděbrady a na Lazcích. Ke stavbě však nakonec nedošlo a Olomouc zatím zůstává bez autokempu.

SOUVISEJÍCÍ: Kempy u Moravy hned tak nebudou, ani v Olomouci