„Jsou horší i lepší vzorky, něco mě nadchlo ale i zklamalo. Obecně se tady ale schází dobré pálenky," zhodnotil tekutou ovocnou úrodu loňského roku Petr Šrůtek, místostarosta nedaleké Litovle.

Zklamala ho však například jedna ochutnávka vypálená z jablek.

„Nedalo se poznat, co to je. Nejhorší byla chuť. Vůně se ještě dala, ale jak se člověk napil, tak honem hledal, kam to vyplivnout," popsal zážitek.

Slivovici má rád a také ji pálí. Nejlepší jsou podle něj švestky.Košt v Haňovicích

„Meruňky, broskve jsou dobré, ale hodně voňavé. Švestka je švestka," doplnil s úsměvem Petr Šrůtek.

Soutěž Haňovské košt je tradiční a letos to je už její sedmý ročník. V nabídce porota dostala bezinkový květ, mirabelku, meruňky. Nejčastěji pak byla zastoupená švestka, jablko a třešeň. Nechyběla ani hruška. Majitelé slivovic jsou z vesnice, ale i z Olomouce nebo Uničova. Jedna pálenka doputovala až z východních Čech.

Náročné hodnocení

Podle předsedy pořádajícího spolku Haňovští, Ladislava Látala, je letošní účast dobrá.

„Pro soutěž je to optimální množství. Třeba sedmdesát vzorků, které jsme tady už také měli, bylo moc," podotkl. Několika členná porota hodnotí jednotlivé kořalky podle šesti kritérií. Vůně a chuť je však nejdůležitější.

„Ještě se posuzuje jemnost, jak drhne v krku. Pak rezistence, jak dlouho trvá chuťový vjem a taky čistota. Jestli má pálenka jiskru nebo je v ní nějaký zákal," sdělil Ladislav Látal s tím, že kritéria jim pomohl sestavit majitel palírny a degustátor.Košt v Haňovicích

Ukázku čiré tekutiny dostali degustátoři nalitou do zhruba poloviny malé čtvrtky.

„Porotce může půlku vypít celou nebo si ji dá jen na jazyk, záleží na jeho potřebě a uvážení. Na stole je připravená sklenička, kam se zbytky vylévají," popsal způsob hodnocení.

V posledních letech jsou prý pálenky vyrovnané a dobré. V minulosti pak nejčastěji vyhrávala meruňka. Václav Kuba, předseda odborné poroty, se soutěže účastní od jejího vzniku. Přesto, že je v čele komise, sám alkohol nepije.

„A právě proto, můžu jednotlivé vzorky lépe posoudit. Hodnotí se podle kritérií a nezáleží na tom, jestli pijete nebo nepijete," konstatoval muž.

Závěrečná ochutnávka

Ovocný alkohol však v Haňovicích nehodnotí jen odborná porota. K večeru vybírá to, co jí nejvíce chutná i laická veřejnost.

„Kdo přijde a dal do soutěže vzorek, dostane lístek na deset vzorků, které může ochutnat. Ti, kteří nic nepřinesli si degustační lístek mohou koupit za padesát korun. Laická porota hodnotí chuť a vůni, ale s odborníky se většinou neshodne," doplnil ještě Ladislav Látal. (paš)