Práce začaly s prvním prázdninovým dnem a opravovaná část průtahu obcí je třetí a poslední etapou.

„První část jsme dělali v roce 2010 od mostu od Kartouzky po náves. O dva roky později se dělala náves a rondel a od něj, okolo kostela, školy k Tovéři se opravuje poslední úsek. Tím bude hlavní průtah obcí opravený,“ řekl starosta obce Rudolf Pečinka.

Připomněl, že součástí je i řešení bezpečnostní situace před místní základní školou, kde bylo potřeba dopravu zpomalit a také vyřešit otázku okolo zastávek autobusů.

„Už před časem jsme si nechali dělat studii, kde se zvažovaly ostrůvky a nakonec nám jako nejlepší řešení vyšel malý kruhový objezd, který auta trochu zpomalí,“ pokračoval starosta.

Spravovat se ale nebude jen cesta, obec se pustila i do opravy kanalizace v úseku od kostela po rondel na návsi.

„Kanalizace je padesát let stará a opravujeme ji zároveň i proto, aby se pak kvůli ní nemuselo v budoucnu sahat do nové silnice. Trochu nám to narušilo plánování, akci jsme museli rozdělit na dvě etapy,“ doplnil Rudolf Pečinka s tím, že úsek od Tovéře by měl být hotový do konce prázdnin, nejdéle pak do poloviny září, aby mohla být škola obsloužená.

Druhá část by měla být hotová do konce listopadu.

Objízdná trase vede po hlavní silnici z Olomouce na Šternberk.

Náklady jsou přes dvaadvacet milionů korun.

„Investorem je Olomoucký kraj, obec financuje část úprav za zhruba 4,8 milionů korun,“ doplnila mluvčí Olomouckého kraje Kamila Navrátilová. 

Máslo zdražilo. Ilustrační foto.
Máslo za padesát? Lidé mažou sádlo