Akce se konala u příležitosti Mezinárodního dne za vymýcení chudoby. Na nádvoří Arcidiecézní charity ve Wurmově ulici v centru Olomouce voněla fazolová polévka s uzeninou uvařená v Denním centru olomoucké Charity, přesně taková, na které si pochutnávají lidé bez domova.

„Naše denní centrum navštíví každý pracovní den okolo sto padesáti lidí. Denně připravujeme okolo dvou set porcí polévky s pečivem. Jsme však na hranici našich možností, víc už není v našich kapacitních i finančních možnostech," řekl Petr Prinz, vedoucí olomouckého charitního Střediska Samaritán pro lidi bez domova.

Příchozí si mohli prohlédnout i improvizovaný pokoj ubytovny pro sociálně slabé.

„Většina obyvatel si ani nedokáže představit stísněné a nedůstojné podmínky některých sociálních ubytoven a byznys na hranici legality, který se kolem nich rozmáhá," uvedl Michal Láš z olomoucké pobočky organizace Člověk v tísni, který s kolegy instalaci připravil. Večer nechybělo promítání dokumentů se sociální tématikou.

Už počtvrté chtěli organizátoři v Olomouci upozornit na problematiku chudoby a byznysu, který se kolem ní rozmáhá. Akce se konala u příležitosti Mezinárodního dne za vymýcení chudoby.

Improvizace i bohoslužba

Další akce se chystá na pátek 17. října, kdy se v kostele Českobratrské církve evangelické na Blahoslavově ulici v Olomouci koná od 17.30 ekumenická bohoslužba.

V dolním sále se uskuteční prezentace organizací a ochutnávka „bezdomovecké" polévky z kuchyně Armády spásy Šumperk.

V úterý 21. října se pak ve freskovém sále na olomoucké Wurmově ulici 7 chystá od 16.30 situačně improvizační vystoupení divadelního spolku ÚLET, jehož členy jsou lidé s bezdomoveckou zkušeností.

Více informací zájemci najdou na stránkách olomoucké charity.