Ochutnat do Tvarůžkové cukrárny v Denisově ulici přišla i Gabriela Kabotová. Z bohaté nabídky si vybrala tvarůžkový větrník a vdoleček.

„Tvarůžky moc nemusím, ale takhle mi chutnají. Větrník je opravdu moc dobrý," komentovala chuť mladá žena.

Její kamarádka si zase pochutnala na tvarůžkovém dortu a lokši. Také ona jen chválila.

„Oboje bylo perfektní. Já mám tvarůžky ráda a nejvíc jsem se těšila na lokši. Většinou jsem ji jedla se zelím a musím říct, že tenhle nápad mě nadchnul. Je to opravdu skvělé," zhodnotila zase Zuzana Břehová.

Obě ženy se pak shodly, že nápad na otevření cukrárny vítají.

„Hodně lidí předpokládá, že tvarůžky v Olomouci jsou a pak dojdou k překvapení, že jich tady zase tolik není. Takže otevřít si tvarůžkovou cukrárnu hodnotím jako dobrý nápad," dodala Gabriela Kabotová

Tvarůžková cukrárna rodiny Poštulkovy z Loštic otevřela v Denisově ulici v centru Olomouce

Majitelka Tvarůžkové cukrárny Blanka Poštulková. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Prodejna tvarůžků městu chybí

To, že je o tvarůžky zájem, potvrzuje i Jitka Lučanová vedoucí Informačního centra města Olomouce.

„V Informačním centru máme automat na tvarůžky a je o ně velký zájem. Prodejna výrobce tvarůžků ve městě není, což je škoda a tohle je vítaná nabídka a doplnění služeb. Předpokládám, že u nás budeme mít dostatek letáčků a chceme se také domluvit na spolupráci, kdy bychom před radnicí upořádali třeba někdy ochutnávku," doplnila Jitka Lučanová.

Tvarůžkový tatarák

Nabídka netradičních slaných laskomin je podobná jako v Lošticích, kde už Tvarůžková cukrárna několik let funguje.

„V Olomouci máme rozšířenou nabídku tvarůžkových moučníků a doporučila bych naši specialitu, kterou je tvarůžkový tatarák s topinkami nebo umíme skvělý tvarůžkový pohár," nabízela majitelka cukrárny Blanka Poštulková.

Za sklem chladícího boxu láká pestrá nabídka také na tradiční slané zákusky.

A nechybí ani ten úplně první, Loštický šáteček.

„Je z máslového listového těsta, které si děláme sami. Plníme jej tvarůžkovou pěnou a uprostřed je schovaný kousek tvarůžku. Myslím, že se u něj dokonale snoubí chuť těsta s jemnou sýrovou pěnou. To byl náš úplně první dezert, který jsme vyrobili v roce 2009, druhý byl Loštický koláček. Dnes však nabízíme až dvacet druhů tvarůžkových moučníků," vysvětlila majitelka.

Tvarůžková cukrárna rodiny Poštulkovy z Loštic otevřela v Denisově ulici v centru Olomouce

Tvarůžková lákadla. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Lokše i hot-dogy

I přesto, že jde o slané laskominy, i u nich bychom našli sladké detaily. Třeba oříšek, perník nebo mák.

„Ale vždy z toho vystoupí tvarůžek, stoprocentně slaná tvarůžková chuť. Ještě používáme povidla. Ochutnat je můžete třeba na tvarůžku a koláčku, jsou to přírodní jablečná neslazená povidla," pokračovala Blanka Poštulková.

Olomoucká prodejna svým zákazníkům nabídne také tvarůžkové lokše, topinky, chlebíček, hamburgery a hot-dogy s tvarůžky nebo třeba tvarůžkový pohár. Tvarůžkový sortiment však doplňují i běžné sladké zákusky.

Slané moučníky je prý dobré skladovat v chladu v lednici, tak jako ty klasické a spotřebovat by se měly do dvou dnů.

Musí ještě chvíli zrát

I přesto, že nově otevřená cukrárna „obyčejné zlaté dukátky" nenabízí, Blanka Poštulková prozradila, že nejlepší je je skladovat v místě, kde není ani zima ani teplo.

„Jde o to, aby ještě chvilku zrály. Aby tvaroh, který je uprostřed, dozrál do žlutého mazlavého tvarůžky. Ty jsou nejlepší," doplnila majitelka Tvarůžkové cukrárny.

Cukrárna bude v provozu šest dní v týdnu. Od pondělí do soboty, od 9 do 18 hodin. Více informací zájemci najdou na www.tvaruzkovacukrarna.cz