Škola totiž v sobotu 16. ledna v rámci otevře všech svých osm fakult veřejnosti.

Ještě před oficiálním otevřením bude například přístupné i nově dokončené centrum fakulty tělesné kultury Baluo v Neředíně.

Zájemci budou moci navštívit mimo jiné například i anatomické muzeum v Teoretických ústavech, moderní centrum telemedicíny a simulátorů na lékařské fakultě, nahlédnout do Ústřední knihovny či Pevnosti poznání.

Univerzita Palackého, ilustrační fotoBudoucí vysokoškoláci získají kompletní informační servis době od 9 do 14 hodin a návštěvníci mohou zdarma využít i speciální autobusovou linku.

„Své dveře otevírá Univerzita Palackého nejen středoškolským studentům a zájemcům o studium, rádi bychom v tento den přivítali také širokou veřejnost, rodiče uchazečů i ostatní obyvatele jednoho z nejkrásnějších univerzitních měst," uvedla tisková mluvčí olomoucké univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Během informačních bloků na každé fakultě budou zástupci vedení informovat o podmínkách studia, náležitostech elektronické přihlášky a přijímacím řízení a odpovídat na dotazy zájemců.

Návštěvníkům budou k dispozici také studijní referentky na studijních odděleních fakult.

Špičkové laboratoře

Zájemci o studium na přírodovědecké fakultě si tak například kromě učeben a společných prostor budou moci prohlédnout i specializované laboratoře, v nichž se dělá špičková věda.

„Uvidí ukázky specializovaných vyšetření zraku, zjistí, jak se měří na skenovacím elektronovém mikroskopu nebo jak funguje unikátní zařízení, které sleduje pohyb očí při práci s počítačem," pokračovala mluvčí.

Měření tělesného složení

Na filozofické a pedagogické fakultě si návštěvníci mohou cvičně napsat test studijních předpokladů, na lékařské fakultě pod vedením studentů poskytnout první pomoc.

„Studenti oboru Zubní lékařství předvedou správnou techniku péče o dutinu ústní. Měřicí přístroje, měření tělesného složení, test pro hodnocení úrovně motoriky i interaktivní kvíz čekají na zájemce zase na fakultě tělesné kultury," uvedla jen část nabídky tisková mluvčí univerzity.

Podrobný program a jízdní řád na webu studuj.upol.cz.

Pevnost poznání

Během dne otevřených dveří se představí také interaktivní muzeum vědy Pevnost poznání v areálu Korunní pevnůstky.

Pro návštěvníky bude mít zdarma otevřenou expozici Věda v pevnosti.

Ostatní prostory muzea budou od 9 do 18 hodin přístupné za běžné vstupné.

Animátoři seznámí zájemce s expozicemi, na jejichž tvorbě se podíleli především odborníci z přírodovědecké fakulty.

Chybět nebude ani projekce v digitálním planetáriu. Více informací na www.pevnostpoznani.cz.

Cyrilometodějská teologická fakulta (CMTF)

Zástupci Katedry křesťanské výchovy představí uchazečům studijní obor Sociální pedagogika a zodpoví jejich dotazy.

Zástupci Katedry křesťanské sociální práce poskytnou podrobné informace o studijních oborech Charitativní a sociální práce a Mezinárodní sociální a humanitární práce, které jsou realizovány ve spolupráci s CARITAS – VOŠs Olomouc, a o navazujícím magisterském studijním oboru Charitativní a sociální práce.

Lékařská fakulta (LF)

Den otevřených dveří se uskuteční v prostorách Teoretických ústavů na Hněvotínské ulici.

V takzvané velké posluchárně se za účasti vedení fakulty uskuteční informační vstupy v 9.30 a 11.30 hodin.

Zájemcům budou k dispozici informační a studijní materiály s možností odborné konzultace.

V případě zájmu mohou účastníci navštívit ústav lékařské biofyziky, ústav normální anatomie (anatomické muzeum), ústav lékařské chemie a biochemie, ústav klinické a molekulární patologie, ústav biologie, ústav mikrobiologie a kliniku zubního lékařství.

Filozofická fakulta (FF)

Informační bloky se zástupci vedení fakulty se uskuteční paralelně na dvou místech: v ulici Křížkovského 12 v místnosti 2.03 v1. poschodí v 10 a 11.30 hodin a na třídě Svobody 26 v aule 2.31 v 1. poschodí v 10 a 11.30 hodin.

Uchazeči si mohou zkusit napsat test předpokladů ke studiu na FF. Výsledky budou zveřejněny na webu fakulty od 21. ledna.

Testování se uskuteční na Konviktu, v místnosti AM v 9, 11 a ve 13 hodin. Délka trvání testu je 50 minut.

K registraci je třeba se dostavit vždy minimálně 15 minut před zahájením testování.

Přírodovědecká fakulta (PřF)

Informace o podmínkách přijímacího řízení, nabídce studijních oborů, uplatnění absolventů v praxi, ale i zajímavosti z oborů získají návštěvníci v 9 a 11 hodin v aule fakulty na 17. listopadu při setkáních s děkanem a proděkanem pro studijní záležitosti.

Pedagogická fakulta (PdF)

Den otevřených dveří se uskuteční v hlavní budově na Žižkově náměstí. Informační bloky se zástupci vedení se uskuteční v auditoriu fakulty, a to v časech 9.30 a 12 hodin. Zájemci si budou moci vyzkoušet test studijních předpokladů nanečisto, který si sami vyhodnotí.

Fakulta tělesné kultury (FTK)

Informační bloky prezentující informace o přijímacích zkouškách, studiu, ubytování, stravování i studiu v zahraničí se uskuteční v aule NA 401, a to v 10 a ve 12 hodin.

Zajištěno bude i tlumočení do znakového jazyka.

Doprovodný program:

APA
Zájemci nahlédnou do světa sportujících handicapovaných: vyzkoušejí si bocciu, indoorový curling či jízdu na sportovním vozíku. Dozvědí se, co je monoski či biski nebo jaké projekty naši studenti připravují pro handicapované.

Prohlídka AC BALUO
Prohlídky prostor Aplikačního centra BALUO exkluzivně ještě před jeho oficiálním otevřením se odehrají v 10, ve 12 a 13 hodin. Maximální počet je 25 osob na jednu prohlídku. Nutnost přihlášení u hlavního informačního stánku v budově A.

Radost z pohybu
Portál www.radostzpohybu.cz je zaměřen na podporu pohybové aktivity a aktivního životního stylu. Zájemcům nabídneme pohybově-vědomostní kvíz, informace o projektu Větrání nebo Jogito ergo sum či možnost otestovat si pohybovou zdatnost se systémem Indares.com.

Zátěžové testování
Pohyb na běžeckém ergometru, odezva organismu na simulovanou nadmořskou výšku, hodnocení vitální kapacity plic nebo měření variability srdeční frekvence. Tyto aktivity čekají na zájemce v laboratoři zátěžové fyziologie: Analýza zatížení nohy při chůzi (FootScan), Přístroj na detekci pohybu očí (Eye tracker), Přístroj na měření reakčních schopností (reaktometr Fitronic), Měření tělesného složení (Tanita MC-980 MA), Analýza chůze, běhu a výskoku (Optojump).

Fakulta zdravotnických věd (FZV)

V prostorách před takzvanými malými posluchárnami Teoretických ústavů lékařské fakulty budou poskytovány informace o studiu, podmínkách přijímacího řízení.

V takzvané malé pravé posluchárně se za účasti vedení uskuteční informační vstupy, a to v 9.30, 10.30 a ve 12 hodin.

Zájemci budou moci navštívit pracoviště fakulty, například Kineziologickou laboratoř a Centrum praktických dovedností, v němž se studenti zdravotnických oborů zdokonalují v péči o pacienta na lůžku.

Právnická fakulta (PF)

Informace o přijímacím řízení, studiu a o fakultě poskytnou informativní vstupy v 10 a 12 hodin v aule v budově B. Potrvají vždy cca 45 minut.

V předsálí auly budou na veškeré dotazy odpovídat během celého dne studijní referentky.

Doprovodný program:

UKÁZKA VÝUKY V PŘEDMĚTU STREET LAW (právo pro každý den)
V předmětu Právo pro každý den vyučují studenti PF UP právo na ZŠ a SŠ. V 9, 11 a ve 13 hodin v rotundě v budově A (přízemí) budou mít zájemci možnost se takové hodiny zúčastnit.

NÁVŠTĚVA A POVÍDÁNÍ O PRVNÍ STUDENTSKÉ PRÁVNÍ PORADNĚ V ČR
Jedním z nejpraktičtějších předmětů na PF UP je Studentská právní poradna, kde studenti pod pozorem pedagogů poskytují právní poradenství osobám, které se do poradny dostaví. Jak poradna funguje, se zájemci dozvědí v 9 a ve 13 hodin v učebně č. 4 v budově A.

VIDEA ZE SOUTĚŽÍ V MOOT COURTECH (simulovaných soudních jednáních)
Simulovaná soudní jednání fungují na bázi soutěží v češtině i v angličtině, s národní či mezinárodní účastí. Jaké dovednosti se zde procvičují, se zájemci dozvědí v předsálí auly v budově B.

PREZENTACE AKTIVNÍCH STUDENTSKÝCH SPOLKŮ