Univerzita nedostatky týkající se pojištění napravila, celou částku vracet nemusí.

NKÚ se od února do listopadu loňského roku věnoval 56 ukončeným projektům, na které bylo ze strukturálních fondů Evropské unie vyplaceno přes 9,3 miliardy korun.

Programy řídilo ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Právě ve druhém případě byly příjemci i vysoké školy žádající na výzkum a vývoj pro inovace.

Sankce je neminou

Univerzitě Palackého se podařilo získat zhruba 807 milionů korun na Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, 845 milionů korun na projekt Biomedicína pro regionální rozvoj a lidské zdroje a téměř 690 milionů korun na Rozvoj infrastruktury pro výzkum a výuku na Lékařské fakultě UP.

Univerzita ale zapomněla na pojištění.

„NKÚ zjistil, že jeden z příjemců podpory porušil podmínky rozhodnutí o poskytnutí dotace, neboť až do doby kontroly NKÚ nepojistil movitý majetek pořízený z dotace na hodnotu jeho pořizovací ceny," konstatoval úřad.

V přehledu zjištěných nedostatků zveřejnil jako možný finanční dopad pro olomouckou univerzitu sankce ve výši nula až sto procent získané dotace a to dle závažnosti.

Univerzity Palackého už své povinnosti splnila.

„Zmiňovaná kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu u nás proběhla, byly shledány dílčí nedostatky v pojištění movitých věcí v průběhu projektu, ve kterých došlo k nápravě. NKÚ předalo věc Finančnímu úřadu pro Olomoucký kraj, který s námi věc řeší formou sankce, nikoliv v plné výši," sdělila mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Chybovalo prý i ministerstvo

Chyby podle NKÚ udělalo i ministerstvo školství jako řídící orgán různých projektů zaměřených na vědu a výzkum.

„Ministerstvo nemá přehled o tom, kolik bylo vytvořeno prokazatelně nových pracovních míst ve vědě a výzkumu," stojí například ve zprávě.

Resortu vytýká i to, že neprováděl monitoring a kontrolu vědeckovýzkumných center v době udržitelnosti nebo že některá centra bude i nadále do velké míry nutné financovat ze státního rozpočtu.

Ministerstvo školství se závěry úřadu nesouhlasí. V reakci uvedlo, že žádný z evidovaných projektů nemá problémy s plněním podmínek udržitelnosti.

Výzkumná centra navíc svou investiční fázi ukončila v relativně nedávné době.

„V současnosti rozvíjí své výzkumné aktivity včetně posílení spolupráce s aplikační sférou a snahy o získání finančních zdrojů ze zahraničí," odpovědělo ministerstvo.