A novým náměstkem hejtmana za ODS bude právě uničovský starosta Dalibor Horák.

Dalo by se říct, že to byla volba Uničovských.

I když je Uničov spíše dělnickým městem, jde o již tradiční baštu občanských demokratů.

Ty nyní čeká koaliční jednání o náhradě Horáka ve starostenském křesle.

Rozdělení rezortů v radě Olomouckého krajeZdroj: DENÍK/Jan Lakomý

Nový šéf Radek Vincour?

Na bouřlivé debaty v uničovské ODS a koalici to však nevypadá.

„Kdybych neměl podporu a koho za sebe, nebylo by to možné udělat," potvrdil Horák, že před tím, než se dohodla krajská koalice z hnutí ANO, ČSSD a ODS, požádal o konzultaci kolegy na uničovské radnici.

„Všem bylo jasné, že funkce starosty Uničova a náměstka hejtmana sloučit nelze," dodal.

Předpokládá, že partnery z uničovské koalice pozve ke stolu již v nejbližších dnech.

„Nechci předjímat, dokud neproběhne ustavující zasedání krajského zastupitelstva, nicméně koaliční jednání se povedou. Měli bychom mít jasno, aby na prosincovém městském zastupitelstvu byl schválen můj nástupce," uvedl.

Tím by podle všeho měl být radní Radek Vincour (ODS), který skončil v komunálních volbách osm hlasů za Horákem.

„Čekáme na pozvánku od ODS, abychom mohli náhradu starosty probrat, ale toto jméno je velmi pravděpodobné," potvrdil místostarosta za ČSSD Stanislav Axman.

„Je zatím brzy. Až nás vyzve ODS, budeme jednat," reagoval Milan Žůrek, místostarosta za KDU-ČSL.

Chudí nešli, voliči ODS měli pré

V krajských volbách dali Uničovští ODS 27,5 procenta. Druhé ANO, a vítěz krajských voleb v Olomouckém kraji, získalo o pět procentních bodů méně a ČSSD podpořilo 16,1 procenta voličů.

„Hodně lidí volit nešlo. Hlavně ti chudí a bez práce. Takže voliči ODS měli pré. Že má Horák podporu, to je možné, já jsem volila ČSSD. Mně sympatický není," uvedla dvaašedesátiletá Zdena z Uničova.

Podle prodavačky z prodejny potravin kousek od náměstí to současný starosta s občany umí a radnice pracuje dobře.

„Sleduji ho na sociálních sítích. Komunikuje s lidmi a když si někdo postěžuje, že například neteče voda, postará se. A že se dostal na kraj do Olomouce? Politici se vždycky domluví. I bez ohledu, co chtěl volič," usmála se prodavačka.

Zahradníček zůstává starostou MedlovaJan ZahradníčekZdroj: DENÍK/Jiří KopáčVoliči a dohoda s politickými partnery na kraji sice vynesli starostu Medlova Jana Zahradníčka (za ANO) do vedení Olomouckého kraje, ve starostenském křesle v obci však zůstává i nadále.
„Určitě zůstanu starostou, neuvolněným," reagoval Zahradníček po podpisu koaliční dohody na kraji, kde bude mít jako náměstek hejtmana na starosti resort dopravy. Nyní je uvolněným starostou.
„Pokud by se obě role nedaly skloubit, budeme to muset řešit," doplnil s tím, že jasno by měl mít zhruba po půl roce.
Zahradníček jako nezávislý kandidát v komunálních volbách v Medlově vedl uskupení Rozvoj pro obec, vstřícnost. Volby suverénně vyhrálo se ziskem 74 procent hlasů.