Na poslední jmenovanou stavbu před uplynulým víkendem umístili dvě cedule. Podle nich se tam lidé procházejí po ulici Nevkusu.

Grafický designer z Olomouce, který si říká Dement, a jeho dva kolegové Jojo a Mechanik cedulemi chtějí nenásilně a nepoliticky upozornit na to, jaké hrozné budovy se ve městě staví.

„Myslím, že v této době by se už ke slovu měli dostat schopní architekti. Zadavatelé je ale nemusejí hledat v zahraničí, šikovné máme i u nás," řekl recesista. 

Polyfunkční dům Namiro v Hynaisově ulici
Namiro? Administrativní komplex mohl být jinde, míní odborník

Estetické služby města Olomouce neuvažují, že by svoje návrhy nebo petice nosily zástupcům na radnici nebo investorům. To je prý práce právě architektů.

Skupina raději jen poukazuje na současnou tvář města. Ulice Nevkusu rozhodně není první žert s cedulemi.

„V Michalské ulici u Horního náměstí lidi často venčili psy a bylo tam hrozně moc exkrementů. Upozornil jsem na to strážníky, ale ti s tím nic neudělali. Tak jsme na zeď dali nový název ulice U psích hoven," vzpomíná grafický designer.

Zároveň dodává, že ulice Nevkusu není jejich poslední akcí.

„Budeme pokračovat, protože je na co reagovat. Staví se tu třeba mrakodrapy, které v Olomouci nemají vůbec žádný smysl. Jsou energeticky hrozně náročné a ještě postavené hnusnou hanáckou kachličkovou architekturou," nastínil příští možný program zástupce recesistické skupiny.

Polyfunkční dům Namiro v Hynaisově ulici
Nový magistrát budí rozpaky. Chtěli jsme vybočit z řady, říká architekt Namira

Ondřej Šulík