Cihlářská, Karla Mareše, Františka Řeháka a Jiřího Loudy – nové názvy, které teď radní schválili.

Ulice nedaleko soutoku Moravy a Mlýnského potoka mohla nést název Na Soutoku nebo Nad Soutokem, radní dali přednost pojmenování po slavném heraldikovi.

Jde o ulici v centru města, na které vyrostou bytové domy Rezidence Šantovka.

„Rada města se nakonec rozhodla připomenout slavného heraldika Jiřího Loudu, jenž je autorem znaku České republiky, Olomouckého kraje i města Olomouce,“ uvedl primátor města Antonín Staněk.

Otužilecká akce. Ilustrační foto
Kam o víkendu? Na otužilce i ples z osmdesátek


Svou ulici bude mít v Olomouci i herec a dlouholetý člen olomouckého činohry František Řehák.

V 70. letech se televizním divákům zapsal do paměti jako zedník Lorenc ve známém českém filmu režisére Jiřího Menzela Na samotě u lesa.

František Řehák zemřel v Olomouci loni v létě ve věku 93 let. V olomouckém divadle ztvárnil více než 150 rolí.

S dlouholetým členem olomoucké činohry, filmovým, televizním a divadelním hercem Františkem Řehákem se v úterý loučili jeho nejbližší a přátelé v obřadní síni olomouckého krematoria.
Lidé se v Olomouci rozloučili s hercem Františkem Řehákem

Na Tabuláku přibude Marešova

Nově najdou Olomoučané i ulici věnovanou prvnímu českému starostovi Olomouce Karlu Marešovi, vznikne nedaleko heliportu na Nové Ulici.

„Zde je v plánu výstavba bytových domů Vilapark Olomouc a mateřské školy,“ vysvětlila mluvčí města Radka Štědrá. Karel Mareš se stal starostou po prvních svobodných komunálních volbách v Československu v roce 1919.

Nedaleko bývalé cihelny v Olomouci-Slavoníně vznikne ulice Cihlářská, na které je v plánu výstavba rodinných domů.

„Mezi návrhy komise městské části se objevily názvy jako Pod Cihelnou, Za Cihelnou nebo U Trati, ty se ale příliš podobaly existujícím ulicím U Cihelny a Na Trati,“ zdůvodnil výběr primátor města Antonín Staněk. 

Heliport letecké záchranné služby v Olomouci.
Heliport na Tabuláku asi zůstane. Vrtulníky kvůli novým bytům změní trasu