Amura, samce tygra ussurijského, se olomoucké zoologické zahradě podařilo získat od kolegů z maďarské zoo Áltpark v Nyíregyházi, kde se narodil vloni v dubnu.

Bezmála tříletá krasavice Betty se tak konečně dočkala a ošetřovatelé doufají, že se podaří navázat na chovatelské úspěchy z minulých let. Na mládě tohoto v přírodě kriticky ohroženého druhu čekají třicet let.

„S novým prostředím se teprve seznamuje, potřebuje čas. Prozatím s ním není řeč. Po příjezdu se mu ven příliš nechtělo, běhá, řve, " popisovala první projevy Amura ošetřovatelka Dana Reisigová.

Sbližování s atraktivní tygřicí, která přijela do Olomouce vloni v září z Novosibirska, bude chvíli trvat.

„Seznamování bude postupné, nejprve Amura čeká seznámení se s prostředím a s ošetřovateli, následně pak s Betty. Amur je sice mladší, ale to jistě nebude překážkou," uvedla mluvčí zoo Iveta Gronská.

Tygry ussurijské chová Zoo Olomouc od roku 1976. Tehdy ze Dvora Králové přicestovala samice Sumba a krátce po ní ze Státních cirkusů Praha samec Aldan. Spolu v letech 1980–1983 přivedli na svět ve 3 vrzích 5 mláďat.

„S menšími přestávkami olomoucká zoo tygry chovala stále, ale další chovný pár, který by po sobě zanechal potomky, se sestavit už nepodařilo," vysvětlovala mluvčí zoo.

Sehnat vhodné zvíře do chovu není jednoduché a podléhá regulím Evropského záchranného programu.

„V rámci něj si zahrady mohou zvíře buď darovat, dlouhodobě zapůjčit, nebo vyměnit. Výběr zvířete určuje koordinátor, který s pomocí chovné knihy dohlíží na to, aby se v jedné zoo při páření nepotkali pokrevně příbuzní jedinci," zasvěcovala Iveta Gronská.