Šestadvacet zastavení jim nabídne cestu po kostelech, historických domech, muzeích a dalších zajímavých místech ve městě.

„Chceme rozšířit nabídku možností pro turisty, doposud tady nic takového nebylo. Nechceme je posílat jen na jednu konkrétní věc, ale chceme jim nabídnout kompletní procházku. Máme co nabídnout a když sem někdo přijede nebo se podívá na web, tak si řekne: „Aha, tady mají hezkou procházku, buď to ji můžeme projít nebo projet na kole, pojeďme se tam podívat.“ ,“ informoval tajemník litovelské radnice Radovan Vašíček.

Leták zájemci najdou na webu města ale i v Turistickém informačním centru.

Brožura je oboustranná, na jedné straně mapa a na druhé jednotlivě popsané a očíslované památky s popiskami.

Trasa zahrnuje radniční věž a radnici, nejstarší měšťanský dům – Langův dům, Šerhovní uličku, Svatojánský most ale například také Hydrocentrálu nebo Muzeum harmonik.

„Je to mapa nově vytvořená a měla by simulovat naučné stezky v Litovli – historickou a kolem litovelských rybníků. Turistická sezona teprve začíná, lidé, kteří tady byli si mapu samozřejmě vzali, už přichází do povědomí. Místní teprve zareagují, oficiální otevření turistické sezony by mělo být na konci dubna,“ řekla Kamila Matečková z litovelského Turistického informačního centra.

Nová mapa Litovelska

Tajemník Vašíček poznamenal, že podobným způsobem turisty provede také nová mapa Mikroregionu Litovelsko.

„Je v ní vyznačené území regionu, na mapě je vidět například Bouzov, Bílá Lhota či Nové zámky. Všechny obce v rámci mikroregionu v ní popisují zajímavosti, které u nich lze najít. Nechybí ani kontakty na ubytování, pohostinství nebo kde hledat pomoc,“ poznamenal.

Není to ale jediná věc, kterou pro turisti litovelští chystají. Koncem dubna město nabídne ještě výstupy na radniční věž a zároveň možnost podívat se do kaple sv. Jiří. Teď se pracuje na úpravě věžní místnosti.

„Chystá se komůrka ponocného, už je hotová spousta úprav. Provoz bychom chtěli zahájit od 28. dubna, nabídneme soboty, neděle a svátky, vždy v určité hodiny budou dopolední a odpolední budou výstupy na radniční věž a návštěva kaple sv. Jiří. Chceme, aby každý věděl, co tady je možné navštívit a to až do konce září,“ doplnil tajemník.