V pondělí dorazili k vodě také hygienici, aby na startu koupací sezony provedli první kontrolu kvality vody.

S tou v minulosti nebyly na bývalé pískovně žádné problémy. Do jezer neústí žádné vodní toky ani stoky a v jejich blízkosti neprobíhá intenzivní zemědělská činnost.

„Dnes jsme zahájili první odběry a na výsledky si musíme počkat do čtvrtka. Co se provádí analýzy vzorků vody v této lokalitě problémy jsme nezaznamenali a není nám známo ani poškození zdraví koupajících se z této vody. Její jakost se dosud udržovala na velmi dobré úrovni,“ vysvětlovala ředitelka odboru hygieny obecné a komunální Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Eva Čehovská.

„Je to dáno tím, že na Poděbradech není znečištění lidskou činností, jak je známe z Plumlova,“ dodala.

Hygienici se na stojatých vodách využívaných k rekreaci zajímají především o množství sinic, které mohou být při masivnějším rozmnožení lidskému zdraví nebezpečné. Prověřují také případné fekální znečištění.

Přírodní koupací biotop Paseka v květnu 2017 před startem své druhé sezony
Biokoupaliště prosperují a táhnou. V okolí Olomouce se chystají další

Třicítky v úterý

Voda v jezeře je ještě studená, ale teploty v těchto dnech přímo vybízení k ochlazení.

Na úterý předpovídají meteorologové první letošní tropický den v Olomouckém kraji, o tom mluví, když rtuť teploměru pokoří třicítku.

„V úterý bude jasno až polojasno, odpoledne až oblačno a místy bouřky, ojediněle i silné. Nejvyšší teploty dosáhnou 28 až 31 stupňů Celsia, na horách 21 až 25,“ informoval Zbyněk Návrat z ostravského regionálního předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

Ve středu dosáhnu maxima v nížinách 23 až 27 stupňů. Podle předpovědi to vypadá, že bude více oblačnosti, obloha se zatáhne a přijdou přeháňky místy bouřky. K večeru pak bude srážek i oblačnosti ubývat.

Týdenní předpověď nevypadá, že by teploty měly překročit pětadvacítku, maxima se budou držet kolem 23. V pátek v noci se může ochladit na méně než 10 stupňů Celsia.

Předivka zhoubná napadla vegetaci podél cyklostezky Černovír - Hlušovice.
Jako z hororu: cyklostezku u Olomouce obklopily pavučiny housenek
Ilustrační foto
Letní bazén v Olomouci už otevřel. Plovárny v okolí finišují