Tradiční ostatkové slavnosti v Třebčíně pořádají tamní občané desítky let. Už od roku 1967 je hlavní pořadatelkou této akce místní obyvatelka Anežka Čeplová.

„Ostatky v Třebčíně slavíme od padesátých let minulého století, kdy tradici založili místní hasiči. Dnes už je pořádáme všichni společně. Na přípravách se podílejí dobrovolní hasiči, kulturní komise, třebčínské ženy a místní sdružení sport a kultura," vysvětlila Anežka Čeplová.

Do příprav se podle ní v současné době zapojují celé generace rodin.

„Kdysi jsme začínali jsme jako mladí manželé. Pak jsme přivedli svoje děti a dnes už nám pomáhají vnoučata a některým z nás také pravnoučata. Každoročně musíme připravit pozvánky, masky, občerstvení, tombolu a sál na večerní zábavu," popsala hlavní pořadatelka s tím, že funkci už předává mladší sousedce Evě Jarošové.

V sobotu po poledni se průvod masek v čele s medvědářem a medvědem vydal k domu místostarosty obce. Tam Anežka Čeplová v čele masopustního průvodu požádala o udělení ostatkového práva. Teprve pak mohly masky chodit dům od domu.

„U každého zazvoníme, zahraje muzika a hospodář s hospodyní maskám nabídnou občerstvení. Většinou napečou koláčky, usmaží koblížky a nezapomenou ani na štamprličku slivovice. Místní občané jsou velmi pohostinní, mnozí nám také přispějí do kasičky," pochválila sousedy pořadatelka.

Do tomboly přispěli místí podnikatelé

Na oplátku si zájemci mohou koupit losy do tomboly, která se losuje na večerní zábavě. Lahví něčeho ostřejšího, čokoládovou bonboniérou nebo třeba kosmetikou do ní přispívají pořadatelé, místní podnikatelé a další sponzoři.

„Každoročně se nám sejde až stovka zajímavých cen. Losování tomboly obvykle zabere spoustu času, někdy to trvá až dvě hodiny," poznamenala pořadatelka ostatků.

V sobotu večer ostatkové oslavy v Třebčíně pokračují od 20 hodin zábavou v sále místního kulturního domu, kde o půlnoci vyvrcholí pochováním basy. Vstupné na večerní program je 50 korun, pořadatelé připravili bohaté občerstvení.