„Další nařízení, které akorát přispěje k tomu, že na vesnicích skončí veškerý společenský život," reagoval starosta Luké František Lakomý. „Je to krásná, slavnostní akce. Vítáme takto každé dítě a nic na tom měnit nebudeme," reagoval na nutnost chránit osobní údaje, z níž ustanovení zákona vychází.

V Luké kvůli adrese rodiny s miminkem podle starosty nemusejí vstupovat do databáze obyvatel.

„Víme o tom, že se dítě narodilo, komu a kde lidé bydlí. Rodiče totiž po narození dítěte přicházejí s rodným listem na obecní úřad pro příspěvek, který vyplácíme v případě přírůstku rodičům s trvalým bydlištěm v Luké. Po žádných údajích nikde nepátráme," vysvětloval, jak se obecní úřad s matrikou v Bouzově dozví, kam pozvánku poslat.

I v Náměšti kroutí hlavou

Podobně v Náměšti na Hané kroutí nad rizikem konfliktu s ochranou osobních údajů hlavou. „Pozvánku posíláme. Údaje si vytáhneme z evidence obyvatel," reagovala matrikářka Helena Mariánková.

„Jsme rádi, že máme nové občánky a rodiče dostanou pozornost od městyse. Nikdy nebyl žádný problém. Máme dva tisíce obyvatel a víme, komu se narodilo dítě. Na tom přece nic není," pozastavovala se matrikářka.

Novopečení rodiče jsou společenskou událostí nadšeni. Prožívají ji celé rodiny.

„Vzali jsme babičku i dědu. Bylo to moc pěkné. Určitě by byla škoda, pokud by tradice skončila, jen pro to, že se na úřadě nemohou někam podívat na naši adresu. Copak ji tím nějak zneužívají?" reagovala Eva Procházková, která prožila vítání občánků před třemi lety se starší dcerou a s mladší v letošním roce půjde taky.

„Holky budou mít fotky, nad kterými budou v dospělosti vzpomínat. Patří to k životu," dodala třicetiletá maminka.

Zákon hovoří jasně

Podle mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Hany Štěpánkové však zákon o matrikách nepřipouští přístup k osobním datům kvůli takovým účelům. „Musejí mít souhlas těchto lidí, že chtějí být pozvání na vítání občánků nebo jim bude veřejně blahopřáno k jubileu," vysvětlovala mluvčí.

„Že na malé obci vědí, komu se dítě narodilo a kde bydlí? Legálně nemohou jinak, než se souhlasem dotyčných," poukázala Hana Štěpánková.

Řešení?

Jak mají obce postupovat?

„Někde to vyřešili například tak, že když rodiče přijdou do matriky s rodným listem dítěte, mají tam připravený letáček s informací o chystaném vítání občánků. Rovnou jim podepíší, zda ano či ne," poradila.