Počasí možná tak ideální na pouštění draka. Vítr ohýbá větve, fouká vlasy do tváře a pohrává si s věcmi. Závodníkům v Dogfrisbee, ale sobotní počasí nevadí. Psy a jejich pány totiž jen tak něco nerozhodí.

Na zelené trávě hřiště Střední školy Polytechnické v Olomouci se prohání chundelatí závodníci a to, že je závod baví, je na nich vidět. Aby ne, psí sport s létajícím talířem, kdy jej hráči hází všemožnými způsoby a psi jej v letu chytají při akrobatických kouscích, už prostě mají v krvi.

„Tento dvoudenní víkendový závod se koná už podesáté a jde o královskou disciplínu. Závodník se svým psem za doprovodu hudby ukazuje sestavu vytvořenou z různých prvků Dogfriesbee," říká na úvod spoluorganizátorka soutěže a jedna ze závodnic Markéta Urbášková.

Chvíli po poledni se na vytyčené ploše střídají závodníci. Dohrává song známý z rádií a mladá žena se svým svěřencem odchází. V ruce dřímá několik plastových talířů, pes i jeho pán jsou viditelně zadýchaní.

„Vítr byl hrozný. Psa mám teprve dva měsíce, dnes to byla jen taková zkouška," usmívá se přesto Jana Tománková a chundeláče hladí po hlavě. Na závod přijela z Mošnova.

Zatímco se chystá další závodník, Markéta Urbášková mi vysvětluje, že právě tenhle způsob hry s frisbee talířem je ze všech jeho možných podob nejtěžší.

„Kromě toho, že soutěžíte dva, je potřeba házet různé varianty, mít různé úchopy disku, psi se musí předvést jako zdatní skákači. Musí prokázat, že umí hezky rychle běžet a taky, že jsou schopni chytnout různé úchopy. Náročné je to i proto, že soutěžící musí být schopni předvést ve svém čísle kreativitu. Sestavu si tvoří každý sám," popisuje.

Ptám se jí, jestli větrné počasí není překážkou. Jen se pousměje a zakroutí hlavou, že by být nemělo.

„Už jsme na závodech zažili i větší vítr. Ale je pravda, že pro začátečníky je to asi větší problém. Jsou to nervy, ale psi by neměli být překvapení, měli by mít už něco natrénováno," pokračuje spoluorganizá­torka akce.

Rozhlížím se po zelené ploše, nechybí na ní rozložené stany, soutěžící sledující kolegy a všude přítomní chlupatí šikulkové. Co se plemene týče, převládá Border kolie.

„Před čtrnácti dny jsme v Itálii viděli dělat Dogfrisbee i dalmatiny. Plemena mohu být vlastně jakákoli, šikovných psů je spousta. Tady máme australské i belgické ovčáky nebo třeba labradora," popisuje Markéta Urbášková.

Pro psa je to zábava. Jakmile si panička do ruky bere talíř, nadšeně ji pozoruje a jakoby ji na závodní plochu sám popoháněl. Když se jí pak proplétá mezi nohama, skáče na záda, dává pac, odráží se od ní v letu a hlavně ji na slovo poslouchá, jen zírám. Je těžké tohle všechno psa naučit?

„Záleží na zvířeti i člověku, jak je šikovný, trpělivý a jestli si zajde někam pro radu. Můžete začít pracovat se štěňátkem nebo i dospělým psem. Zkuste házet, hrát si i s ostatními hračkami, trénujte poslušnost a pozornost," radí dívka, která má doma tři zkušené psy.

Když mi své svěřence ukazuje, nedá mi to a ptám se, jestli si je můžu pohladit. Jsou přátelští s chytrým kukučem a hebkým kožichem.

„Věnuji se tomu už dvanáct let. Nejprve jsem začala u agility a pak jsem se dostala k dvd o frisbee. Od té doby nás to chytlo. Co mě na tom baví? Ta práce se psy. Je to radost," doplňuje Markéta Urbášková.

Závody ve zkratce:

  • Kdy: 14. a 15. května
  • Kde: fotbalové hřiště Střední školy Polytechnické v Olomouci
  • Co: Key DiscDog Freestyle je závod, který nejlepší soutěžící kvalifikuje na srpnové Mistrovství České republiky a říjnové Mistrovství světa ve Spojených státech amerických. Jde o psí sport s létajícím talířem neboli diskem, kdy hráči hází disk všemožnými způsoby a psi je v letu chytají při akrobatických kouscích. Více informací nejen o závodech se zájemci dozví na www.psihratky.eu