Program začíná registrací účastníků o půl sedmé večer před dopravním hřištěm nedaleko plaveckého stadionu. Zapsat se na večerní vyjížďku ale není nutné. Účast je zdarma a registrace slouží jen pro získání lístku do tomboly losované na závěr večera.

„U samotné vyjížďky se pořadí v cíli nehodnotí, takže sportovní událost nemá vítěze. Nejde o závod, je to jen netradiční pohodová projížďka městem," řekl Josef Línek, manažer partnera akce Centra Semafor.

První trasa vyjížďky, na kterou startují bruslaři, koloběžkáři a skateboardisté v osm hodin večer, je dlouhá sedm kilometrů. Zúčastní se jí spíše rekreační vyznavači těchto sportů a začátečníci. Tempo bude schválně pomalejší.

„Mezi návštěvníky kratšího kola byli v minulých termínech i maminky tlačící na bruslích kočárky nebo bruslaři, kteří trasou povozili vozíčkáře," přiblížil Jonáš Navrátil z občanského sportovního sdružení Tempish, které páteční program pořádá.

Druhá trasa o délce deset kilometrů je určená spíše pro zdatnější sportovce a pojede se také ve svižnějším tempu. Účastníci vyjížďky na ni vyrazí v devět hodin večer. U obou kol budou na akci dohlížet strážníci Městské policie Olomouc, která sama návrh trasy schválila.

„Při volbě ulic jsme se rozhodovali podle povrchu cesty a osvětlení, aby byla vyjížďka bezpečná a přehledná. Městské policii jsme ukázali několik návrhů a ona zvolila ten nejvhodnější," dodal Jonáš Navrátil.

Cílem netradiční vyjížďky je především umožnit lidem hromadnou jízdu ulicemi večerního města po místech, kam se v běžném provozu na bruslích či koloběžkách nedostanou. Díky půjčovně bruslí a také koloběžek v prostoru startu je akce vhodná i pro ty, kteří tyto sportovní potřeby nevlastní. 

Autor: Michal Bureš

V pátek i adrenalinové závody v centru  Adrenalinová show se chystá na pátek 25. července odpoledne v centru Olomouce. Freestyle Jam Olomouc se koná už šestým rokem, od 15 hodin do 22 hodin bude na Horním náměstí nachystaný bohatý a zajímavý program. „Na příchozí čeká závod na nové mobilní minirampě, exhibice a originální superheroes night show. O hudební produkci se bude na pódiu starat DJ´s cappela. Vstupné je zdarma," zve pořadatel akce a závodník Jan Jílek. (paš)