Problém způsobuje starý odtok – při rekonstrukci zůstal ve zdivu původní měděný, který od té doby zkorodoval. Radnice proto práce reklamovala.

Jelikož výsledek stavební firmy byl v záruce, město se s ní dohodlo, že se do práce pustí ještě jednou.

„Opravy mají spočívat v provedení nového odtoku dešťové vody. V současnosti přesně zjišťujeme poškozené části a jejich rozsah," sdělila mluvčí magistrátu Radka Štědrá.

Kovové prvky zůstaly v Terezské bráně při provádění izolací valů.

„Podle projektu měly být nahrazeny plastovými. Nicméně památkáři nám zakázali je tam dát, i když předešlou dokumentaci odsouhlasili. Starou část jsme tam tedy nechali. Jenže ta už dosloužila a je špatná," řekl k tomu jednatel společnosti Stavitelství Pospíšil Tomáš Pospíšil.

Nyní je tedy potřeba udělat novou výpusť a napojit ji na izolaci, výtok bude plastový podle původní projektové dokumentace.

„Přel jsem se s městem, jestli je to záruční, nebo nezáruční oprava. Bohužel nemáme ve stavebním deníku zápis o tom, že tu plastovou trubku památkáři nechtěli. Proto to reklamace je," dodal Tomáš Pospíšil.

Oprava bude podle něj rychlá, jen se pak ještě musí počkat, až památka vyschne, aby bylo možné spravit omítky. K tomu by mělo dojít na podzim.

Své by k práci stavebníků měl říct Národní památkový ústav, jenž se k návrhům oprav vyjadřuje ve správním řízení.

„Žádost o vyjádření k nám z magistrátu zatím nedošla, proto k tomu teď příliš uvést nelze. Uvidíme, až se zjistí, kde je závada. Každopádně důležité je, aby se to opravilo a do památky už dále nezatékalo," prohlásil Ondřej Belšík z olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu.