Nastala meteorology předpovídaná vedra a teploty se v pondělí šplhaly k tropické třicítce. Lidé v kancelářích, dílnách a autech zapínali naplno klimatizaci a ventilátory, na ulicích zase vyhledávali stín. Majitelé plováren si po chladnějších a propršených dnech, kdy pro nezájem lidí dokonce zavřeli, pochvalovali návštěvnost.

„Už se těším, až skončím v práci a pojedeme s dětmi ke kamarádce zablbnout do bazénu. Jsou u babičky a zrovna volaly, že se nemohou dočkat. Horka mi nevadí, ale ve městě je trávit nemusím,“ řekla Dana Kouřilová z Olomouce.

Vedro potrápilo řidiče, kteří se potili za sklem v kabinách na poli a silnicích. Například v autobusech městské dopravy v Olomouci má více než polovina pouze ventilátor, stejně tak většina řidičů tramvají jezdí v kabině bez klimatizace.

„Jedenáct nízkopodlažních má klimatizaci, zbytek, devětačtyřicet vozů, ventilaci. V jednom z nich zkoušíme ochlazovací jednotku na bázi odpařování vody, ale jsou problémy s častým doplňováním,“ sdělila mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Magdaléna Kopřivová.

Zemědělci jsou na tom o něco lépe. „Většina kombajnů už má klimatizaci. Řidiči taky dostávají nápoje,“ poznamenal soukromý zemědělec Drahomír Tobiáš.
Stejně tak řidiči dopravního podniku dostávají tekutiny. „Při teplotě přesahující třicet stupňů Celsia dostanou čtyři balení, z nichž si mohou připravit pět litrů ochranného nápoje,“ řekla Kopřivová.

Horko si pochvalovali provozovatelé plováren, kteří v minulých dnech museli kvůli nepřízni počasí na pár dní zavřít. „Od pátku jedeme a těšíme se, že tento týden bude plno a tržby se spraví. I když propad z minulých dní asi určitě bohužel nedoženeme,“ informoval Vlastislav Krnoš ze šternberského koupaliště.

Historický olomoucký teplotní rekord, který je kolem pětatřiceti stupňů, však nepadl. I přesto by třicítky měly podle meteorologů trvat v regionu do víkendu. „Ve čtvrtek přijdou přeháňky a bouřky a teplota se o dva tři stupně sníží. V pátek však opět dosáhne až 32 stupňů,“ uvedl meteorolog Eduard Jarcovják.

Zdravotničtí záchranáři kvůli vedru nemuseli častěji vyjíždět. „Ti lidé, kteří by mohli mít problémy, už dbají na prevenci, sledují předpovědi a vědí, kdy se pohybovat venku a kolik vypít tekutin,“ sdělil ředitel krajské zdravotnické záchranné služby Ivo Mareš. Připomněl, že lidé by v těchto horkých dnech měli více pít, což znamená tři až pět litrů tekutin denně.

S vedrem bojuje i Pavla Hošková z Olomouce. „Když je takové počasí, tak je to v centru šílené. Ulice a domy jsou rozpálené. Občas tady jezdí kropicí vozy, ale to je jen takové chvilkové ochlazení. Jinak co se týče nějakého chození po městě, tak to rozhodně ne. Mám teď volno a přes den by mne nikdo do ulic nedostal. Dnes jsem byla jen něco vyřizovat u doktora a během několika minut jsem si připadala, jako bych přešla Saharu,“ uvedla mladá žena, která se do Olomouce nedávno přistěhovala.