První letošní jedinci špačka obecného se na Hané objevili před dvěma týdny. Během uplynulého teplého víkendu už jich mohli zájemci vidět celá hejna. „Zjižní Evropy se teď vracejí také čejky a skřivani. Okamžitě, jakmile sem přiletí, začínají zpívat a hájit si své teritorium. Včera jsem slyšel také drozda zpěvného,“ řekl vedoucí ornitologické stanice Muzea Komenského vPřerově Zdeněk Vermouzek.

Tokání a námluvy jsou u většiny volně žijících ptáků vplném proudu. „Nejvíc je po ránu slyšet sýkorky a kosy. Bubnováním se ozývají žluny a strakapoudi. Vposledních letech je to díky mírným zimám častější hned vúnoru. Ptáci však mají právě vtuto dobu největší problémy se sháněním potravy. Lidé by proto neměli přestávat se sypáním do krmítek,“ dodal Vermouzek.

Olomoucký ornitolog Karel Poprach už několik týdnů pozoruje tokající sovy. „Houkají například kalousi ušatí a puštíci obecní, je to opár týdnů dříve, než je obvyklé. Vneděli jsem na Tovačovsku spatřil prvního špačka,“ poznamenal Poprach.

Teplé počasí uspíšilo námluvy také vzoologické zahradě na Svatém Kopečku. Vodní ptáci už dokonce snesli první vajíčka. „Našli jsme je přímo na ledu zdejšího zamrzlého rybníčku. Žádný zptáků se knim však nehlásí. Nikdy v minulosti se ještě nestalo, aby snesli vejce přímo na led,“ řekla mluvčí zoo Hana Labská.