Punč, který budou kontrolovat inspektoři, bude zákazníkům obsluha nalévat do hrnků s novou podobou, kterou pomohli zvolit také čtenáři Olomouckého deníku.

Město má také vybraný vánoční strom, který do Olomouce poputuje z Dolan. Vánoční trhy odstartují přesně měsíc před Štědrým dnem.

První stánky a také ledová plocha u olomoucké radnice stojí již několik dní. Do začátku trhů, tedy 24. listopadu, vyroste na náměstí celkem sedmdesát jedna dřevěných budek. Loni bylo na ploše obou náměstí o jedenáct víc.

Podle vedení města i letos organizátor trhů, společnost Kulturní Olomouc, dodrží rozmanitost nabídky.

„Počet řemeslných stánků zůstane stejný, tedy 19. Punč si letos budeme moci koupit v 16 stáncích, z nichž 2 budou provozovat neziskové organizace, 6 sám organizátor, tedy Kulturní Olomouc, o.p.s., a 8 zbývajících obsadí firmy, které uspěly v elektronické aukci," uvedla Jana Doleželová, tisková mluvčí olomoucké radnice.

Vítězný návrh hrníčku pro vánoční punč 2012. Autorka: Kateřina Pustinová

Vítězný návrh hrníčku pro vánoční punč 2012. Autorka: Kateřina Pustinová. Koláž: DENÍK

Punč můžou svařit jen z vína

Letošní trhy se musely popasovat s událostmi spojenými s metanolovou aférou.

Vedení města a organizátor akce podnítili schůzku se zástupci Krajské hygienické stanice, Krajské veterinární správy a krajských orgánů Celní správy, České obchodní inspekce a Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Cílem schůzky bylo podle Doleželové sjednotit informace o aktuálních nařízeních a pravidlech v problematice prodeje alkoholických nápojů a navrhnout řešení, které minimalizuje případná rizika a problémy.

„V současné době proto za konzultací s dotčenými orgány připravujeme novou smlouvu s nájemci a také tržní řád, který bude prodej podrobně upravovat. Mimo jiné výslovně zakáže prodej punče svařeného z jiného alkoholu, než je víno. Pokud tedy nepůjde o průmyslově vyrobený certifikovaný nápoj, může se do něj případný tvrdý alkohol přidat až přímo na místě před zraky zákazníka, samozřejmě z okolkované lahve, které nesmí chybět rodný list a další náležitosti," vysvětlil organizátor trhů Pavel Spálený.

Zda je s olomouckým punčem všechno v pořádku, ukáže velká kontrola hned první den, další budou úřady provádět průběžně po celou dobu konání trhů.

„Chceme spolu s organizátory udělat všechno pro to, aby se lidé na trzích cítili bezpečně a nebáli se vychutnat si olomouckou předvánoční atmosféru, ke které hrníček punče tradičně patří," dodal primátorův náměstek Jan Holpuch.

Vizualizace rozmístění stánků na olomouckých Vánočních trzích 2012
Vizualizace rozmístění stánků na olomouckých Vánočních trzích 2012. Zdroj: MmOl

Strom přivezou 19. listopadu

Provoz kluziště bude až do 6. ledna zdarma. Přispívat na něj bude město částkou 300 tisíc korun, které samospráva vzala z výtěžku z hazardu.

Neodmyslitelnou součástí adventu na Horním náměstí je také vánoční strom. Letos ozdobí centrum města kanadská jedle, kterou Olomouci věnovaly Jitka Vyvozilová a Jaromíra Mádrová z Dolan.

Na náměstí budou dřevinu stěhovat 19. listopadu.