Zbylých téměř sto milionů korun bude platit radnice. Informaci o udělení finančního příspěvku zveřejnilo vedení města ve čtvrtek.

„Nákup tramvají je díky 75procentní dotaci velmi výhodný, a proto jsme se rozhodli touto cestou výrazně omladit vozový park dopravního podniku. Podíl moderních tramvají tak bude v Olomouci jeden z nejvyšších v České republice a doufám, že i cestující komfort naší MHD ocení," řekl první náměstek olomouckého primátora Ivo Vlach.

Speciálně vyrobená vozidla budou jezdit po nové tramvajové trati od tržnice na Nové Sady, na které se má spustit zkušební provoz za zhruba rok a hotová má být v roce 2014. 

Tramvaj Vario LF+, která bude jezdit na trati na Nové Sady

Po nových kolejích na území nově vznikající čtvrti Šantovka a dále na Nové Sady budou jezdit dvoustranné soupravy typu VarioLF plus/o, které dodá společnost Krnovské opravny a strojírny.

„Smluvní cena za jeden dodaný kus nové tramvaje je 21,9 milionu korun bez DPH, a tedy celkově 307,4 milionů korun bez DPH za kompletní dodávku," vypočítala Jana Doleželová, mluvčí olomouckého magistrátu.

„S provozem obousměrných tramvajových souprav počítali architekti již při přípravě projektu, aby na konečné nemusela vznikat složitá smyčka, ale jen jednodušší kolejová spojka, což následně usnadní také protažení trati do dalších etap," uvedla dále mluvčí Doleželová.

V přípravě je pokračování trati po Rooseveltově ulici na ulice Zikova a Schweitzerova.

Interiér nové dvoustranné soupravy typu VarioLF plus/o

Vedle nových tramvají se budou Olomoučané vozit na dosavadních trasách čtyřmi zmodernizovanými nízkopodlažními tramvajemi. Jejich dodavatelem je společnost Pragoimex.

„Smluvní cena za 1 dodaný kus modernizované tramvaje je 15 980 000 Kč bez DPH, celkově tedy DPMO za celou dodávku zaplatí částku 63,9 milionu korun bez DPH," uvedla Jana Doleželová.

Dopravní podnik doplní stávající vozový park uvedenými vozidly do konce roku 2013.

Vizualizace tramvajové trati na Nové Sady: křižovatka u tržnice

Vizualizace tramvajové trati na Nové Sady: křižovatka u tržnice

Vizualizace tramvajové trati na Nové Sady: Jižní spojka

Vizualizace tramvajové trati na Nové Sady: Jižní spojka

Vizualizace tramvajové trati na Nové Sady: křižovatka Velkomoravské a Rooseveltovy

Vizualizace tramvajové trati na Nové Sady: křižovatka Velkomoravské a Rooseveltovy