„V havarijním stavu bylo oplocení, lavičky shnily, trubkou přestala téct voda a zkázu dokonali zloději ukradením sošky Panny Marie a některých obrázků. Studánka Svatá voda byla před zánikem. Proto jsme se rozhodli, že místo opravíme," vysvětlila Eva Vaňková, manažerka Mikroregionu Litovelsko.

Při obnově se pracovníci cholinské radnice chtěli držet především původního vzhledu. Proto se pustili v archivu do hledání a čekalo na ně překvapení.

„Studánka totiž původně vůbec nevypadala tak, jak je známá z posledních několika desetiletí. Nebyla tam žádná soška, ale pouze jednoduchá mohyla, ze které vytékal pramínek do korýtka, ve kterém se mohly namočit i nohy," popsala Eva Vaňková původní stav.

Svaté obrázky tam byly, ale pod nimi stálo dřevěné klekátko, kde se lidé hledající ztracené zdraví mohli pomodlit.

„Takhle Svatá voda u Choliny vypadala minimálně v době mezi světovými válkami. A podobně vypadá i nyní," řekla.

Náklady na opravu studánky se vyšplhaly na 120 tisíc korun, Mikroregionu Litovelsko pomohl zaplacením polovinou nákladů také Olomoucký kraj, přispěla i obec Cholina.

Na jaře ji vysvětí

„Pro návštěvníky to může být v první chvíli překvapení. Studánka, kterou znali a měli rádi je jiná. Pro nás je ale důležité, že je zase funkční a zachráněná. Název Svatá voda ji rozhodně zůstane a na jaře bude slavnostně vysvěcena," vysvětlila manažerka mikroregionu a doplnila, že loni se povedlo opravit a zachránit i další studánky v regionu.

Z Choliny ke Svaté vodě vede modrá turistická značka, která pokračuje do Loučky a studánka je uprostřed cesty. Je datována rokem 1838, i když tradice léčivého pramene na území Choliny je mnohem starší.

O Cholinské studánce se ve svých sepsaných pověstech zmínil i spisovatel Martin Strouhal. Jenže ta pravá cholinská svatá voda, ta, která podle pověstí uzdravovala, se nacházela sice také u Choliny, ale jinde.

„Najdeme ji asi kilometr od obce, u polní cesty směrem k Bílsku a Loučce, u potoka Cholinky. Studánka, jejíž voda uzdravovala, už ale dávno zanikla. Po jedné velké vodě se sesunul svah a pramen se ztratil. Její místo označují Boží muka," dodala ještě Eva Vaňková.

Proměna studánky OBRAZEM

Studánka Svatá voda u Choliny - archivní foto

Archivní foto studánky - původní stav. Foto: archiv Mikroregion Litovelsko


Studánka Svatá voda u Choliny - stav před rekonstrukcí

Stav studánky před rekonstrukcí. Foto: archiv Mikroregion Litovelsko


Studánka Svatá voda u Choliny - leden 2016

Studánka po rekonstrukci - současný stav. Foto:DENÍK/Petra Pášová