Kavalérie už v sobotu zastaví na základně v Přáslavicích, kde je naplánován společný výcvik s českými vojáky zaměřený na střeleckou přípravu, vojenské lezení a řízení vozidel.

Na Olomoucku vojáci pobudou dva dny.

Ukázky pro veřejnost jsou na programu v neděli odpoledne ve Vyškově.

Průjezd regionem

Průjezd konvoje Olomouckým krajem

Jedou na cvičení do Pobaltí

Příslušníci 2. jízdního pluku americké armády se budou přesouvat přes Českou republiku na cvičení Saber Strike v Pobaltí.

„Tímto cvičením NATO reaguje na vývoj bezpečnostního prostředí ve světě a prezentuje soudržnost a připravenost členských zemí ke kolektivní obraně. Také proto proběhne společný výcvik českých a amerických vojáků," informovala mluvčí Generálního štábu Armády ČR Jolana Fedorková.

Kolona, která přijede v pátek ze základny v Německu a po částech se bude přesouvat po českých dálnicích, dorazí do Přáslavic v sobotu po 13. hodině. Přesněji dva z devíti proudů, které budou zahrnovat přibližně 100 vojáků a 40 kusů techniky.

„Pro veřejnost je vyčleněno nedělní odpoledne v kasárnách ve Vyškově, v Přáslavicích toto v plánu není," vzkazoval všem zájemcům o setkání s vojáky mluvčí 7. mechanizované brigády Radek Hampl.

V Přáslavicích budou střílet

V Přáslavicích budou cizinci společně s místními profesionály procvičovat střelby.

„Také se uskuteční klání na lezecké stěně či silové soutěže. Na programu společného cvičení je toho více," popisoval Hampl.

Devět částí

I když půjde o početnou vojenskou kolonu, problémy v dopravě by podle velení české armády rozhodně hrozit neměly. Právě kvůli zajištění plynulosti a bezpečnosti silničního provozu bude kolona rozdělena do devíti částí.

V pondělí bude konvoj v 11.00 pokračovat z Přáslavic po D1 a na hraničním přechodu Bohumín opustí Českou republiku. Poslední část kolony by měla překročit hraniční přechod Věřňovice do 15.30.

S velkým ohlasem veřejnosti se setkal návrat části amerického mechanizovaného pluku z aliančního cvičení v Pobaltí vloni v březnu. Kolona projela Přerovskem, Olomouckem a Prostějovskem, kde vojáky zdravily stovky lidí, někteří byli vybaveni americkými vlajkami, jiní transparenty s protestními hesly.

Lidé uvidí i legendární Strykery

Kolový obrněný transportér Stryker.

Osmikolový obrněný transportér Stryker používají Američané od roku 2002. Do ukončení výroby loni v listopadu jich vzniklo zhruba 4500, nasazeny byly například v Iráku i Afghánistánu. Existuje řada variant. Základní verze Strykeru má dvoučlennou posádku a uveze devět plně vyzbrojených vojáků. Při sobotním průjezdu konvoje americké armády Olomouckým krajem si lidé budou moci vyfotit i obrněné vozidla Stryker. (kre) Foto: DENÍK