Radní si přitom pochvalovali, jak se doprava v dříve kritických místech zklidnila. „Dopravní policie sice také měří rychlost, ale v rámci celého okresu. My máme možnost hlídat úseky, které jsou důležité z pohledu města – poblíž přechodů a škol. Tu nám chtějí vzít,“ reagoval náměstek primátora Jiří Martinák (ODS).

Obce přitom na radary vyčlenily spoustu peněz z vlastního rozpočtu, a navíc je v tom podporoval i stát. „Hodně nám pomohly dotace ministerstva vnitra, a pokud měřicí přístroje nebudeme moci využívat, musíme je vrátit, protože jejich používání nám zákon zakáže. Není to trochu jako v Kocourkově?“ poznamenal Martinák. Věří, že v horní komoře parlamentu změna neprojde a ve sněmovně poté poslanci pochopí, že to není krok správným směrem.

Někteří poslanci – například ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS) – argumentovali tím, že jde o byznys pro města. „Radary v žádném případě nesloužily k posílení rozpočtu, ale ke zvýšení bezpečnosti na silnicích,“ prohlásil náměstek primátora Martinák.

Z rozhodnutí sněmovny byli zklamaní i ve Šternberku, kde strážníci rychlost kontrolují a do měřicí techniky město dalo peníze. „Nelíbí se nám to. Investovali jsme do radarů statisíce korun, a teď nevíme, co bude dál,“ reagovala mluvčí šternberské radnice Irena Černocká.

Irena Černocká dále odmítla, že by měření rychlosti a sankce za její porušení bylo pro město byznysem a plnilo obecní kasu. „S tím nesouhlasíme. Zpomalila se doprava v úsecích, kde řidiči jezdili velmi rychle, často i násobně překročili povolenou rychlost. Určitě to v dopravě pomohlo,“ reagovala.

Litovelská městská policie si dosud půjčovala radar od svých kolegů ze Šternberka. „Rychlost měřili naši strážníci, zapůjčili jsme si vždy jen samotný přístroj. Díky tomu jsme mohli sledovat auta u místních základních škol a na mnoha rizikových místech ve městě. S radarem obvykle měříme na příjezdu od Olomouce, Mohelnice i od Šternberka a ve většině litovelských místních částí. Obávám se, že pokud o tuto možnost přijdeme, přibude neukázněných řidičů, protože to bude dopravní policie jen těžko stíhat. To, že by strážníci nemohli měřit rychlost, je pro nás velmi překvapivá zpráva, vůbec jsme to nečekali,“ řekl velitel litovelské městské policie Lubomír Broza.

Radar ze Šternberka si půjčují také strážníci v Uničově. „V letošním rozpočtu jsme měli na nákup vlastního radaru vyčleněnou částku 600 tisíc korun. Nakonec jsme rozhodli, že radar zatím kupovat nebudeme a místo toho přijmeme dalšího strážníka. Teď jsme rádi, jak jsme se rozhodli. Snad v senátu tento návrh neprojde,“ uvedl mluvčí uničovské radnice Marek Juráň.

#nahled|https://g.denik.cz/58/18/infografika_radar_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/58/18/infografika_radar.jpg|Novinky v práci státní policie#

Daniela Tauberová, Magda Vránová