Nic s tím nesvede ani majitel podniku Rudolf Bolf.

Nad protikuřáckým zákonem nepřestal kroutit hlavou, ač jako bývalý silný kuřák by vlastně mohl být i rád, že hosté nebudou pokoušet sílu jeho vůle.

Není. Plošný zákaz pro kuřáky vnímá jako velký zásah státu do svobodného rozhodování lidí.

„Je to absurdní, prakticky strašný zásah do rozhodování lidí. Ani já, jako majitel hospody, se nemůžu svobodně rozhodnout, jak to bude u mě v podniku fungovat. Kde je svoboda podnikání a možnost volby? Všechno je to diktát!“ zlobil se a ukazoval na kasu pořízenou kvůli EET.

„Stálo mě okolo 30 tisíc korun. Udělali z nás zloděje, kteří okrádají stát a je proto potřeba si nás ohlídat. K čemu živíme tolik kontrolních orgánů, pokud měli podezření, proč konkrétní hospodu nezkontrolovali,“ odběhl od kouření k EET.

Marie Terezie navštívila Olomouc v rámci Svátků města. Od Korunní pevnůstky až na Horní náměstí ji doprovázel průvod vojáků v dobových kostýmech.
VIDEO: Průvod s Marií Terezií v čele prošel Olomoucí

Vadí vám kouř? Jděte jinam

Přitom by za to, že zákaz odsunul kuřáky dál od jeho nosu, mohl být rád.

„Kouřil jsem od osmi do čtyřiceti let, pak jsem přestal. Dal jsem i 40 denně. A od pětačtyřiceti jsem na hospodě a denně v kouři. Nic mi to nedělá. Pak jsou tací, kteří přijdou jednou za měsíc do hospody a řvou, že jim to škodí. Ať jdou jinam. Je to celé pitomost,“ pokrčil rameny.

Navíc ušetří, protože v lokále nebude muset tolik větrat. V zimě tak protopí méně.

„Vydělám na tom. Teplý vzduch jsem ventilací hnal ven, musel jsem častěji větrat a tím pádem více topit. Když lidi nebudou kouřit, bude to pro mě přínos. Nebudu ubrusy tak často prát a popelníků tolik čistit,“ vypočítával.

Zdeněk Pohlreich natáčel díl pořadu Ano, šéfe! ve vývařovně gymnázia v Olomouci-Hejčíně
Ano, šéfe v Olomouci! Pohlreich točil ve školní jídelně

Plesy vyprodané i bez kouření

Že by lidé chodili méně kvůli tomu, že si v lokále nebudou smět zapálit, toho se neobává.

„Nebudou mít kam jít. Lidí bude dost. I plesy byly beznadějně vyprodané, protože lidé se šli pobavit a když chtěli, zapálili si venku,“ popisoval Bolf.

Nebojí se ani hluku před podnikem a stížností lidé z okolních rodinných domů.

„Když byly plesy a lidé kouřili venku, žádný nepořádek ani stížnosti nebyly,“ dodal.

Kuřáci z kultovního olomouckého podniku Ponorka musí nyní před hospodu
Takto se teď kouří v Ponorce

Klání dýmkařů zákazy nezruší

Neobává se ani o populární klání dýmkařů, kteří se čas od času scházejí v sále.

„Pronajmu jim sál pro uzavřenou společnost. Už jejich rodiče kouřili dýmky a soutěžili, sjíždí se sem kuřáci z celé Moravy i Čech,“ popisoval Rudolf Bolf.

„Je to tradice, o které nesmíme přicházet kvůli nesmyslným zákazům,“ dodal sedmašedesátník, který za desítky let za pípou zažil už leccos.

„Už mě to všechno zmáhá. Nemáte pátky, svátky, nikam se nedostanete. Za ty roky stačilo, co jsem udělal pro stát, zatímco on pro mě neudělal nic. Naopak,“ uzavřel oblíbený hospodský, který vidí svoji živnost ještě tak na půl roku, maximálně rok.

Ptejte se ON-LINE: O kouření a odvykání s primářem plicní kliniky

Ilustrační foto
Noví hosté bez cigaret? Kecy! zlobí se hostinská v Olomouci