A může se změnit názor odpůrců, kdyby se změnila architektonická kvalita Šantovka Toweru?

To jsou některé z otázek, které padaly ve středu večer během debaty, kterou uspořádaly obecně prospěšné společnosti Civipolis a SMARV s názvem Rozvoj Olomouce a výškové stavby? ve Vlastivědném muzeu v Olomouci.

Byla to již několikátá diskuze na téma výškových staveb, která přilákala zhruba stohlavé publikum.

Mezi hosty, kterými byli historik architektury a člen sdružení Za Krásnou Olomouc Rostislav Švácha, ředitel olomoucké pobočky Národního památkového ústavu František Chupík či olomoucký primátor Martin Novotný, chyběl samotný developer a investor projektu nové olomoucké čtvrti.

Pouze vzkázal, že k představení Šantovka Toweru uspořádal tiskovou konferenci, výstavu za účasti architekta a nyní nemá k tématu co říct.

Navrhněte zajímavější stavbu v menším provedení

V první části panelu se mluvilo o peticích, které vznikají proti stavbě i naopak proti zastavení rozvoje v Olomouci.

Nemohly chybět ani rozpravy nad potřebou chránit historické centrum, zvláště pak jeho panorama, které třetí výšková stavba podle jejích odpůrců v Olomouci naruší.

Debatéři zdůraznili potřebu patřičného posouzení plánované nemovitosti, pro jejíž zahájení stavby v současnosti investor shání všechna potřebná povolení.

Řeč se točila také kolem kontroverzní stavby Národní knihovny v Praze architekta Kaplického, kolem připravovaného nového územního plánu města, kontroverzního projektu SEFO a také nutnosti akceptovat platnou legislativu, která stanovuje ochranu památkové rezervace a jejího nejbližšího okolí.

Ve druhé části přišly na řadu otázky, které pokládali zúčastnění. Kromě jednoho se tazatelé nepředstavili.

„Proč investor trvá na takové výšce? Ať se mu nabídne, ať postaví možná zajímavější architektu v menším provedení?" zazněl jeden z prvních dotazů z pléna.

Kvůli nepřítomnosti investora se ale příliš jasné odpovědi nedočkal.

Vlastivědné muzeum hostilo diskuzi na téma Rozvoj města a výškové stavby v Olomouci?

Mrakodrap na Kosmonautů? Selhaly orgány

Jestli se bude posuzovat stavba Šantovka Toweru a druhého výškového objektu na třídě Kosmonautů s názvem BEA centrum rozdílně, zajímalo dalšího muže.

František Chupík vyslal jasnou odpověď, že v případě druhé výškové stavby na třídě Kosmonautů selhaly dotčené orgány a právě proto, je třeba v případě Šantovky vše postupovat o to důsledněji.

Jiří Středa zase projevil obavu, že je už možná dávno rozhodnuto.

„Jakkoli jsou tyto diskuze přínosné, mám obavy, že město půjde investorovi na ruku. Lidé, kteří mají peníze, si tady můžou dělat, co chtějí," konstatoval jmenovaný řečník.

Olomoucký primátor, který s Jiřím Středou řeší spor o uličku na Svatém Kopečku, sdělil, že příprava je na jiných a je nefér tvrdit, že je již rozhodnuto.

„Může se zlepšit názor odpůrců, kdyby se změnila architektonická kvalita? Já ji považuji za kvalitní, nevím, možná je. Je?" rozmýšlel muž, který za svou lehce zmatenou otázku sklidil posměšnou reakci.

„Architektonická kvalita se dá jen velmi obtížně posoudit. Ovšem už to umístění vypovídá, že nejde o dobrou architekturu," zhodnotil zastánce historického panoramatu bez výškových staveb Švácha. O kvalitě návrhu zapochyboval také ředitel Chupík.