Část zařízení bude umístěna ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá. Létat se bude od 7. do 18. září, a to denně od 9 do 23 hodin.

„Jde o cvičení již vycvičených specialistů, kde je primárním cílem sladit činnost cvičících s odstraněním technických, jazykových a kulturních bariér. Díky tomuto cvičení se budou moci v daný čas na určeném místě s daným úkolem sejít vojáci, kteří se nikdy předtím neviděli, každý mluví jiným jazykem a byl vycvičen ve školicím středisku daného státu," vysvětloval Pavel Procházka, výkonný řídící mezinárodního vojenského cvičení.

Ample Strike 2015 je podle majora Procházky unikátní v tom, že bude řízené z jednoho místa.

„Zatímco technika je dislokovaná na čtyřech místech a samotný výcvik se bude konat v šesti operačních prostorech," uvedl Pavel Procházka.

Gripeny, CASA i Apache

Technika bude v Náměšti, na 21. základně taktického letectva Čáslav a ve výcvikových prostorech Boletice a Libavá.

Výcvik se bude konat v operačních prostorech Vícenice, Bechyně, Boletice – jih, Boletice – sever a Libavá – jih a Libavá – sever.

Zahraniční stroje se začnou slétat 3.září.

V letošním roce podpoří mezinárodní cvičení německé letouny PC-9 a LearJet, slovinské PC-9, americké bitevní vrtulníky AH-64 Apache, slovenské letouny L-39 a víceúčelový vrtulník Mi-17.

Českou techniku zastoupí vrtulníky Mi-24/35 a Mi-171, letouny L-159, JAS-39 Gripen a na vyžádání transportní letoun C-295 CASA.

Novinkou letošního cvičení bude americký letoun AT-6C.