V příštím roce by na komunikaci mohl navázat další úsek, který by cyklisty bezpečně přepravil až do Horky nad Moravou.

Obec nyní plánuje na stavbu požádat o peníze z Evropské unie. Stejně tak chce dotace na rozšíření sítě tras využít i Olomouc a další vsi v okolí.

Stavební stroje a dělníci se do lokality okolo železnice ve směru z Řepčína do Horky nad Moravou vrátili po několikaměsíční přestávce. Začali totiž stavět druhý úsek cyklostezky, jejíž první část loni dokončila obec Křelov-Břuchotín.

„Jsme tu od začátku března. Nyní osazujeme obrubníky a chystáme podkladové vrstvy, na které se bude stavět konstrukce cyklostezky. Postupujeme od hotového úseku směrem do města,“ popsal Milan Novotný z oddělení realizace staveb magistrátu města.

Po cyklostezce se lidé dostanou od křižovatky ulic Máchovy a Řepčínské kolem Moravských železáren až k úseku, který byl dokončený už loni.

Po něm se pak přepraví až k odbočce k jezerům Poděbrady.

„Chtěli bychom, aby byla naše část cyklostezky hotová co nejdříve. Nejlépe tak v polovině prázdnin, aby lidé mohli po cestě jezdit ještě v letní sezónu,“ popsal náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

Trasa povede až do Horky

Kilometr a čtvrt trasy vyjde na sedm a půl milionu korun. Evropská unie zaplatí pětasedmdesát procent nákladů.

Cyklostezka by však neměla skončit jen u odbočky na Poděbrady. Měla by pokračovat až do Horky nad Moravou. Obec chce proto žádat o dotaci z Bruselu na její dokončení.

„O peníze budeme žádat tak na devadesát procent. Přáli bychom si, aby se nám podařilo je získat. Lidé by se tak totiž bezpečně dostali až do města. Určitě by takovou možnost přivítali,“ podotkla starostka Horky nad Moravou Sylva Stavarčíková.