VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šternberský hrad nově nabízí kuchyni s grilem. A také osobní výtah

Zajímavou novinkou bude letos lákat k návštěvě hrad Šternberk na Olomoucku. Příští týden veřejnosti otevře nový turistický okruh, který nabídne jak rekonstruovanou hradní kuchyni, tak třeba i osobní nebo jídelní výtah. Gril s voňavou šunkou se poprvé roztočil v úterý 11. července při slavnostním otevření.

12.7.2017
SDÍLEJ:

Šternberský hrad - Od kuchyně po půduFoto: DENÍK/Petra Pášová

Kastelánka hradu Helena Gottwaldová prozradila, že od nápadu po rekonstrukci kuchyně uplynulo dlouhých deset let. Na samotné proměně prostoru se pak intenzivně pracovalo posledních čtrnáct měsíců.

„Výsledkem je krásně zrekonstruovaný prostor, který si myslím, je velmi autentický. Jsou tady původní obklady, původní kamna, téměř všechno pochází z doby, kdy se kuchyň postavila,“ řekla kastelánka a doplnila, že kuchyň lidé uvidí v rámci běžných prohlídek, sloužit by ale měla také společenským akcím.

Kuchyň vznikla okolo roku 1900, rod Lichtenštejnů z hradu udělal moderní šlechtické sídlo.

„Kromě krásné kuchyně, která už měla moderní prvky, jako teplou vodu či třeba gril, bylo na hradě zavedené taky teplovzdušné topení, elektřina, teplá voda i osobní výtah. Nastupovalo se v prvním patře a tři lidé se jeho pomocí přesouvali do druhého patra,“ pokračovala Helena Gottwaldová.

Od kuchyně po půdu

Novou trasu plnou technických zajímavostí vedení hradu pojmenoval Od kuchyně po půdu. Návštěvníci vychází z kuchyně, jdou přes výtahy, návštěvnické pokoje a skončí v půdních prostorách, kde uvidí strojovnu výtahu.

„Celá trasa je zaměřená na techniku na hradě a asi nejvíc překvapivou technikou jsou dva výtahy. Jeden osobní, druhý jídelní. Osobní výtah je na elektromotor,“ přidal ještě průvodce Tomáš Navrátil.

Rekonstrukce výtahu a hradní kuchyně přišla celkem na čtyři miliony korun, vše platilo Ministerstvo kultury ČR. Okolo milionu spolkly práce na obnovu výtahu, zbytek, asi tři miliony, putoval do kuchyně. „Ona byla opravdu ve velmi špatném stavu, navíc jsme chtěli, aby byla funkční,“ řekla kastelánka.

Šternberský hrad aktuálně nabízí tři trasy a nově nabídne i tuto technickou. „Novinku otevřeme v úterý 17. července, bude přístupná ve všední den od 14 hodin a v neděli celý den. Pokud bude velký zájem, tak určitě návštěvní dobu rozšíříme,“ doplnila Helena Gottwaldová. 

Autor: Petra Pášová

12.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Guláš voní celou v sobotu Zámeckou zahradou ve Velkém Týnci na Olomoucku. Až do večera se tam konají Pivní a gulášové slavnosti, letos jubilejní, už desátý ročník.
14

Velký Týnec provoněl guláš, letos už desátým rokem

Ilustrační foto.

Počasí: Meteorologové vydali výstrahu před silnými bouřkami

Víno patří i na Hanou. Kde a jaké druhy se pěstují?

Políčko osázené zelenými rostlinkami není v Příkazech na Olomoucku na první pohled vidět. Ručně obhospodařovaná půda s vinnou révou plnou života, je ukrytá za obecním úřadem. Na burčáku a víně si místní pochutnají nejdřív za tři roky, už teď se ale těší. Téměř tři stovky rostlin totiž v dubnu vysadili společně. Příkazští však nejsou v našem regionu jediní. O vinici uvažují i v nedalekém Náklu a sladké hrozny už mají v Přerově nebo v Čelechovicích na Hané na Prostějovsku.

V Dolanech opravují silnici z Tovéře, před školou se buduje kruhový objezd

Až do konce listopadu bude zavřená silnice mezi Tovéři a Dolany na Olomoucku. Důvodem je její rekonstrukce, součástí projektu je i vybudování nového kruhového objezdu před dolanskou základní školou.

AUTOMIX.CZ

Toužíte po klasické škodovce? Na prodej jich je řada. Tyhle jsou nejzajímavější

Aut mladoboleslavské značky se na české inzerci povalují přímo hordy, v drtivé většině případů jde ale o běžné modely moderní éry. Co když ale sháníte škodováckou klasiku? I v tomhle případě je bohatý výběr.

Kam o víkendu? Tady je pestrý mix akcí. Vybírejte

Neseďte doma za pecí. Ve vašem okolí se toho děje spoustu zajímavého.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení