„Chceme lidem připomenout nález slavné sochy a povzbudit vědomí, že ač malá obec, máme být nač hrdi. Tato socha je unikát, který obdivovali v New Yorku,“ uvedl starosta Babic Alfons Mynařík.

Protože kaple, kde se socha, která je kulturní památkou, našla, stála v cestě v sedmdesátých letech prováděným stavebním úpravám v obci, radnice chce na její místo přesunout jiný pomník. Ten nyní stojí u zaniklé cesty mezi Babicemi a Šternberkem.

„Novou kapli stavět nebudeme, tolik věřících v obci nežije, a kapli chceme opravit, jenže v polích by ji brzy někdo zničil. Proto jsme se rozhodli, že ji přesuneme do centra obce a necháme na ni zhotovit pamětní desku připomínající slavný nález,“ vysvětloval starosta.

Vlastníkem přes osmdesát centimetrů vysoké gotické sochy vytesané z opuky je farnost ve Šternberku. Plastika pochází z devadesátých let 14. století a jejím autorem by podle odborníků mohl být Jindřich Parléř, Jan Parléř nebo Mistr Toruňské Madony. Sochy podobného typu se zachovaly v Toruni, Vratislavi nebo Düsseldorfu. Socha je nyní ukryta v depozitáři.

Starosta odhadl náklady spojené s opravou pomníku, jeho transportem a zhotovení pamětní desky na nejméně padesát tisíc korun. Pětadvacet tisíc korun již schválila jako příspěvek na projekt šternberská radnice.