Do křížku s legislativou se dostal i jeho exkolega z vedení města Stanislav Pavlík. V jeho případě ještě verdikt není pravomocný.

Podle ostravského krajského soudu porušil Bejdák zákon tím, že ve lhůtě třiceti dnů po ukončení funkce v radě města nepodal oznámení o činnostech, příjmech, darech a závazcích. Za to mu ale soud nakonec žádnou pokutu neuložil.

Tisícikorunovou sankci dostal za to, že v oznámení uvedl neúplné údaje. K tomu ještě musí zaplatit soudní výlohy ve výši pěti tisíc korun.

„Udělal jsem chybu, to nepopírám, ale myslím si, že v případě nového zákona, s nímž se všichni seznamují, jsem až k soudu nemusel. Policie, když začne platit nové pravidlo na silnici, také řidiče hned netrestá, ale upozorňuje,“ reagoval Bejdák.

„Jsem rád, že soud, který řešil žalobu, k tomu přistoupil tak, jak přistoupil. Obával jsem se vyšší sankce,“ dodal Bejdák. Za nedodržení zákona může soud uložit pokutu od třiceti tisíc do půl milionu korun.

Žaloba za porušení zákona byla tajemnicí městského úřadu, která ze zákona vede registr oznámení veřejných činitelů města, podána i na jeho kolegu Stanislava Pavlíka. Ani ten přiznání v termínu neodevzdal.

„Rozsudek jsme v tomto případě zatím neobdrželi,“ uvedla tajemnice Naděžda Studecká.

Oba radní odvolalo městské zastupitelstvo v říjnu loňského roku z funkce poté, co se rozpadla radniční koalice.

Do třiceti dnů měli podle nového zákona podat přiznání, avšak ani jeden to včas neudělal. Tehdy poukazovali na to, že o povinnosti přesně nevěděli a vytkli tajemnici, že je o novince a hlavně termínech měla spravit.

Ta kritiku odmítla s tím, že na zastupitelstvu i v radě byli o novém zákoně a povinnostech z něj vyplývajících všichni informováni. „Dokonce písemně,“ reagovala tehdy.

Od loňského ledna platný zákon, po němž protikorupční organizace roky volaly, výrazně rozšiřuje okruh politiků a úředníků, kteří musejí oznamovat podrobnosti o svých osobních zájmech, vedlejších činnostech, příjmech a majetku získaném během výkonu funkce.

Oznámení podávají za kalendářní rok, tedy až v letošním roce, a to do konce června. Výjimkou je právě ukončení výkonu funkce, kdy je termín třicet dní.