„Aktuálně se provádějí všechny instalatérské práce vzduchotechniky, elektroinstalace, rozvodů vody a probíhá výstavba nové dispozice lůžkové části porodnice," popisovala stavební ruch mluvčí holdingu Agel Radka Miloševská. Nejnáročnější jsou práce na nových dispozicích uspořádání lůžek a příslušenství na pokojích, do kterých se vestavuje sociální zázemí pro rodičky se sprchou a WC.

„Stavební práce probíhají v souladu s harmonogramem," doplnila mluvčí.

Součástí rekonstrukce gynekologicko-porodnického oddělení je kompletní modernizace lůžkové části porodnice, dobudování hygienického zázemí u jednotlivých pokojů a přemístění pracoviště sester a vyšetřovny. Během modernizace se také vybuduje nové požárně bezpečnostní řešení, rozvody elektroinstalace a vzduchotechniky.

Otevření? Po prázdninách

Středomoravská nemocniční, pod kterou nemocnice spadá a jež je součástí zdravotnického holdingu Agel, chce porodnici otevřít ještě o prázdninách.

„Přesné informace o termínu ukončení omezení porodů v nemocnici budeme mít k dispozici během několika týdnů, rádi bychom však provoz obnovili ještě během letních prázdnin," informovala mluvčí. Zařízení proto zatím ani nepřijímá rodičky do předporodní péče.

„To bude možné až po otevření porodnice tak, aby byla zajištěna návaznost péče. Rodička by měla absolvovat předporodní vyšetření tam, kde bude rodit, což v Nemocnici Šternberk zatím není možné," vysvětlila Radka Miloševská.

Rozsáhlá rekonstrukce za více než 22 milionů korun především zvýší komfort rodiček, které se mohou těšit na moderní prostředí.

„Kvůli stále rostoucí poptávce ze strany rodiček bude také navýšen počet nadstandardních jednolůžkových pokojů," dodala mluvčí. Péči o budoucí maminky v regionu zabezpečují okolní porodnice v Prostějově, Olomouci, Přerově a Šumperku.