Pestrý rej stavebních strojů lze pozorovat například z ulice 17. listopadu, odkud je vidět jak na budování první části nové čtvrti – obchodní galerie, ale také na úpravy, které se dělají v bezprostřední blízkosti Mlýnského potoka.

Nad staveništěm, na kterém se pohybuje zhruba 350 pracovníků denně, se tyčí pět věžových jeřábů s dalšími šesti až osmi menšími automobilovými jeřáby.

„Na stavbě v současné době probíhají práce na montovaném a monolitickém skeletu, betonáž hrubých podlah, výstavba ocelových konstrukcí. Začaly práce na vnitřních instalacích technického zařízení budov," popsal současnou stavební činnost Juraj Aláč, mluvčí projektu Šantovka.

Vystavují se také mostní objekty a budují se opěrné ookamenné stěny podél toku Mlýnského potoka. Proto aby se dalo betonovat, musejí dělníci betonové konstrukce předehřívat.

„V našem případě se předehřev zajišťuje opláštěním betonovaných konstrukcí plachtou a topení pomocí horkovzdušných zařízení podobu zhruba12 hodin před vlastní betonáží. Následně je pokládána upravená betonová směs vyrobená pro betonáž při nízkých teplotách. Ta se i poté ohřívá vzduchem," sdělil Juraj Aláč s tím, že celkový náklad na výstavbu obchodní galerie přesáhne tři miliardy korun. 

SOUVISEJÍCÍ: Na Šantovce má vyrůst tento "mrakodrap". Jak se vám líbí?