Teploty kolem nuly a mlhavo. Takové počasí převládá od začátku října na Červenohorském sedle.

Počasí typické pro podzimní Jeseníky však nevyhovují stavbařům, kteří potřebují v nadmořské výšce okolo tisíce metrů nad mořem položit na rekonstruovanou silnici finální vrstvu asfaltu.

„Je hodně náchylná na klimatické podmínky. Musí se pokládat, když je teplota nad pěti stupni Celsia. Navíc je nutné splnit i další parametry, které je těžké v těchto podmínkách dodržet," objasnil ředitel olomoucké správy Ředitelství silnic a dálnic Martin Smolka.

Vše nasvědčuje tomu, že se konečný povrch podaří nanést až na jaře. To však nebrání zprůjezdnění silnice. Položeny na ní budou nejméně dvě asfaltové vrstvy.

„Silnice bude sjízdná, všude budou nainstalována svodidla, takže bude bezpečná. Průjezdná bude podle plánu od 15. listopadu," dodal Martin Smolka.

"Na stavbě se opravdu maká"

Červenohorské sedlo patří k nejvýznamnějším turistickým střediskům v Jeseníkách.

Dlouhodobá oprava komplikuje život nejen návštěvníkům resortu, ale i lidem zde zaměstnaným.

„Na Sedlo se dá dojet přes Žárovou nebo Přemyslov, ale denně mě to stojí minimálně půl hodinu času navíc," řekl pracovník, který na Červenohorské sedlo každý den dojíždí ze Šumperku.

„Těším se, až uzavírka v listopadu skončí a doufám, že na jaře nebude cesta uzavřená dlouho. Vidím ale, že se na stavbě opravdu maká, je tam velký pohyb lidí i techniky," dodal.

Rekonstrukce silnice na jižní straně Červenohorského sedla začala na podzim 2014 kácením stromů podél celé trasy.

Čtvrtmiliardovou investici stavbaři rozložili do dvou následujících let.

Během nichž v úseku osmi kilometrů vybudovali prakticky novou komunikaci.

V příštím roce na jaře firma dílo dokončí, hotové musí být do 24. května.