Brány tradiční výstavy se otevřou ve čtvrtek 24. dubna a slavnostního zahájení se zúčastní i ministr zemědělství Marian Jurečka.

„Letošní Flora by měl být v duchu fantazie. Pracovali jsme s prostorem, kde budou k vidění plovoucí květinové záhony s tisíci kusů narcisů, tulipánů, hyacintů a modřenců, muškátů a netýkavek. Divotvornou zahradu, jak se expozice jmenuje, navíc provoní na pět tisíc kusů řezaných květin – lilií, kosatců, hledíků, růží, frézií a okrasných stromů a keřů," popsal autor projektu Vojtěch Zahradník.

Expozici obohatí unikátní výstava orchidejí, kávy a dalších produktů z jihoamerického Peru, aranžování květin mistry floristy či posezení v čajovně uprostřed orchidejí a bonsají.

Větší prostor, moderní technika

Ředitel olomouckého Výstaviště Flora Jiří Uhlíř uvedl, že hlavní expozice v pavilonu A se bude odehrávat na větším prostoru než dřív, zhruba na čtyřech tisících metrech čtverečních.

„Změn je víc. Expozici navrhoval Vojtěch Zahradník a kurátorkou výstavy je Jarmila Pejpalová, přední česká aranžérka. Kromě toho, se využije celý prostor pavilonu, zaplní se až do výšky a návštěvníkům nabídneme také moderní techniku. S expozicí se mohou seznámit i prostřednictvím takzvaných kiosků,monitorů, kde bude prezentace," sdělil ředitel Jiří Uhlíř.

Podotkl, že změna letos bude vidět i co se umístění prodejců týče.

„Hlavní expozice bude v pavilonech A a E a okolo nich budou umístěni prodejci se zeleným materiálem a květinami. Ostatní zboží bude od palmového skleníku dál, tedy v zadní části. Tam bude i občerstvení s možností posezení," doplnil.

Stovky nových parkovacích míst

Hlavní pavilon A má díky modernizaci nový plášť, lepší izolační a akustické vlastnosti.

Rozsáhlé úpravy za 270 milionů korun zahrnují také vybudování příjezdové silnice a stovky parkovacích míst.

V minulých letech také prošla renovací cestní síť v olomouckých parcích či Rudolfova alej v těsném sousedství výstavních pavilonů.

„Rekonstrukce pavilonu A je startem dalších změn na výstavišti. Připravují se opravy dalších objektů a pavilonů v areálu, proměna čeká mimo jiné i sbírkové skleníky, rozárium či botanickou zahradu," doplnil primátor města Olomouce Martin Major.

Výstava Flora Olomouc se uskuteční v pavilonu A, E, G a H od 24. do 27. dubna, od 9 do 18 hodin.

Vstupné na výstavu je 100 korun pro plnoplátce, 80 korun pro důchodce a studenty, 30 korun pro děti od 6 do 15 let. Rodinné vstupné je 210 korun, držitelé průkazu ZTP a ZTP-P mají vstup zdarma. 

ZAJÍMAVOSTI

Botanická zahrada Po dobu výstavy budou otevřeny sbírkové skleníky s exotickou květenou a sousedící univerzitní botanická zahrada se zajímavými rostlinnými exponáty. Se vstupenkou mohou lidé zamířit i do botanické zahrady výstaviště Flora v dalším z městských parků – Bezručových sadech. Pro chvíle oddechu je určen každodenní doprovodný program s vystoupením dechovek a folkovým festivalem Country Folk Flora, kterému bude patřit letní scéna u jezírka.

Na výstaviště vlakem Oficiálním dopravcem se letos opět staly České dráhy. Pro všechny, kteří na květinovou výstavu zamíří, připravil dopravce speciální nabídku VLAK+. Do Olomouce a zpět se tak návštěvníci dostanou odkudkoli z České republiky za polovinu jízdného. S Českými drahami se letos navíc svezou i přímo na výstaviště: mezi olomouckým hlavním nádražím a stanicí Nová Ulice u výstaviště bude pro návštěvníky zdarma po celou dobu akce pendlovat historický motoráček.

Univerzity v akci Při jarní etapě Flory Olomouce se představí i dvě moravské univerzity. Mendelova Univerzita v Brně připravuje jednu z expozic – Ryba na zahradě, kde se návštěvníci dozví vše o zahradních jezírkách. Odborníci z agronomické fakulty také poradí, jak se vypořádat s chorobami a škůdci, kteří napadají zahradní rostliny. Domácí Univerzita Palackého nabídne netradiční chemické pokusy, čínskou kaligrafii nebo třeba rýžování zlata či hlavolamy v matematické kavárně. Doprovodný hudební program navíc zajistí skupina muzikantů – Live Music Superheroes, která hraje gipsy jazz, swing, balkánskou dechovku, folklor či klezmer.

Hlavní expozice Hlavní expozici připravuje spolu s olomouckými zahradníky, Jarmila Pejpalová. Aranžérka, která má bohaté zkušenosti s aranžováním květinových výzdob a výstav v České republice i zahraničí. Pochlubit se může květinovou výzdobou ke koncertům Luciana Pavarottiho na Pražském hradě či Rolling Stones na Strahově, čtyři ročníky slavného Plesu v Opeře v Praze nebo třeba zasedání Mezinárodního měnového fondu.

Vstupenky Nejjednodušší způsob je zakoupit vstupenky na novém webovém portálu flora-ol.cz, vytisknout je a pak projít speciálním rychlým vstupem na výstaviště u hlavního vchodu z Wolkerovy třídy. Lze je koupit rovněž klasickou cestou přímo při vstupech do areálu výstaviště. V předprodeji jsou k dostání také v informacích v podloubí olomoucké radnice a v info centru v Galerii Šantovka.

Kde parkovat? Nedaleko výstaviště je otevřeno nové zpoplatněné parkoviště pro osobní automobily v Zamenhofově ulici s omezenou kapacitou, další možností je placené parkoviště u hotelu Ibis na Wolkerově třídě, také s omezeným počtem míst. Největší kapacitu mají bezplatná podzemní, nadzemní i venkovní parkoviště obchodní galerie Šantovka, v těsné blízkosti výstaviště, kam se vejde až tisíc automobilů. Dále lze parkovat v areálu starého autobusového nádraží na třída Svobody – Polská, u Právnické fakulty UP na třídě 17. listopadu či v podzemních garážích na ulici Hanáckého pluku nebo u hlavního nádraží ČD. Více na mapce parkovišť na www.flora-ol.cz