Na spojnici mezi stezkami cyklista natrefí na kaluže po dešti, propadliny i prach za sucha. A to je cesta, která navazuje na cyklostezku spojující dvě olomoucká předměstí.

Radnice má v plánu jednou udělat propojku z černovírského lesa pro cyklisty pohodlnější a bezpečnější. Hned tak to ale nebude.

„Je to tam opravdu špatné, už se mi tam stalo i pár defektů," postěžoval si například Michal Srovnal, který využívá kolo jako dopravní prostředek denně.

„Co to má za smysl, stavět cyklostezky, když nejsou propojené a mezi nimi je cesta, která je horší než leckterá polňačka?" ptal se.

Na špatný stav si stěžují i další kolaři.

„Jezdím už ze Samotišek. Od pevnůstky po konec lesíku se to dá, pak je to ale katastrofa," poznamenala cyklistka Markéta Stránská. 

Opravy cesty se cyklisté ale jen tak nedočkají. V plánu je nejdříve v příštím roce.

Místo cyklistů cestu zaberou stroje

Komunikace bude navíc od letošního září zcela zavřená, protože se bude strhávat starý a stavět nový nadjezd nad železničními kolejemi.

Rozbitá cesta sloužit namísto cyklistům těžké technice. Oprava takzvaného černovírského nadjezdu je součástí probíhající rekonstrukce olomoucké železniční stanice.

„Cesta má sloužit jako příjezdová komunikace pro obsluhu budoucího staveniště. Most bude totiž zcela odstraněn a znovu postaven. Kolaři si tak budou muset hned několik měsíců počkat," sdělila Radka Štědrá, mluvčí olomoucké radnice.

Po Správě železniční dopravní cesty město žádá, aby v době stavby mostu zajistila pro pěší například provizorní lávku. Odhadovaný termín uzavírky je od září do dubna příštího roku.

„Poté bude město usilovat o to, aby měli cyklisté, kteří tuto spojnici přes černovírský les využívají, komfortní napojení," uzavřela Radka Štědrá.