VYBERTE SI REGION

Děs: výkaly a špína. "Vyhlášenou" restauraci inspekce zavřela

Olomoucký kraj – Exkrementy na podlaze i v regálech, všude špína, zanedbaný úklid, v provozovně hejno koček. Takové zjištění čekalo inspektory v restauraci U Kameníka ve Vápenné na Jesenicku. Při kontrole jim musela asistovat policie.

1.2.2016
SDÍLEJ:

V takovémto stavu našli v druhé polovině ledna inspektoři prostory restaurace U Kameníka ve Vápenné.Autor: Archiv SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce našla v restauraci řadu pochybení.

V regálech se vyskytoval myší trus, na podlaze, v policích i na vybavení byla špína, silně znečištěná byla i chladicí zařízení.

„V provozovně byl výrazně zanedbaný úklid, vyskytovala se zde domácí zvířata. Z důvodu nevyhovujících prostor hrozila kontaminace potravin," uvedl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Ačkoli provozovatel rozvážel obědy po celém regionu, podniká bez živnostenského oprávnění.

V reakci na zjištěná fakta inspektoři restauraci 20. ledna okamžitě uzavřeli. Zákaz uvolnili minulý čtvrtek.

U kontroly musela zasahovat i policie.

„Prováděli jsme u tohoto zásahu asistenci. Spolupráci policie si vyžádali pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce," sdělila policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

V takovémto stavu našli v druhé polovině ledna inspektoři prostory restaurace U Kameníka ve Vápenné.

V takovémto stavu našli v druhé polovině ledna inspektoři prostory restaurace U Kameníka ve Vápenné.

I tohle našla inspekce při návštěvě restaurace U Kameníka ve Vápenné, Foto: SZPI

Hygieniky vyhodí a vaří dál

Restaurace u Kameníka je problémovým podnikem už několik let.

Současný provozovatel ji má v pronájmu, podle místních je konfliktní a z plnění předpisů si těžkou hlavu nedělá.

Restauraci například nechala obec kvůli dluhům na určitý čas odpojit od vodovodního řadu.

„Stížnosti na provozovatele jsou. Chodí tam často hygiena, on je ale vyhodí a funguje dál. Nikdo tu nechápe, jak ten podnik může ještě fungovat," konstatoval starosta Vápenné Leoš Hannig.

Restauraci U Kameníka se místní lidé vyhýbají. V obci existují ještě další dvě hospody, v nich se ale nevaří.

„Přitom U Kameníka to byla v minulosti vyhlášená restaurace. Dobře se tam vařívalo, bývaly tam zábavy," popsal starosta Hannig.

Podobný případ řešila inspekce před rokem v Jeseníku. V asijském bistru v lokalitě V Oblouku našla živé i mrtvé brouky a spoustu špíny.

Autor: Petr Krňávek

1.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Zámeckou zahradu ve Velkém Týnci provoněl guláš z kotlíku

Velký Týnec – Gulášem to v sobotu 23. července vonělo ve Velkém Týnci na Olomoucku. V obci nedaleko krajského města se konal už IX. ročník Pivních a gulášových slavností spojených s buchtobraním. Akce odstartovala v 11 hodin dopoledne, kdy se soutěžní týmy pustily do vaření.

Nablýskaní veteráni byli k vidění v Olomouci, pak se vydali na cestu přes Hanou

Olomouc – Vůně benzinu, ale taky prvorepubliková nálada zaplnila v sobotu dopoledne Smetanovy sady v Olomouci. Tamní Rudolfovu alej totiž obsadilo na 130 historických automobilů a motocyklů, startoval tam XIX. ročník Hanáckého okruhu, soutěže historických automobilů a motocyklů vyrobených do roku 1939. Po přehlídce se účastníci vydali na trať dopoledního závodu, směřovali na hrad Bouzov.

Tvarůžkovou ochutná každý, někdo jen jednou

Loštice – První tvarůžek si v Lošticích položili na chléb před 140 lety. Za tu dobu se kuchařky pokoušely upravit originální zrající sýr s typickým aroma na řadu způsobů a v obchodech je dnes k dostání v podobě pusinek, salátů či kremrolí. Nikdo se však za jeho éru nepokusil dodat na trh syreček v podobě letní chladivé pochoutky. Až letos a kde jinde, než v Lošticích. Odezva na tvarůžkovou zmrzlinu je dvojí – stejně jako na samotné tvarůžky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.