Město Olomouc se musí veřejně omluvit architektu Šépkovi, že výměnou lamp na Horním náměstí zasáhlo do jeho autorského díla.

Zároveň mu z rozhodnutí krajského soudu v Olomouci uhradí sto tisíc korun za způsobenou újmu.

Veřejné osvětlení Philip UrbanStar ale za původní lampy Thorn, přezdívané "sirky", měnit nemusí.

"Zásah do autorských práv je neodiskutovatelný, požadavek na uvedení do původního stavu je však nereálný, neodpovídalo by to účelnosti. Reparace je nemožná, " vysvětlila verdikt soudkyně Martina Telcová s tím, že 29 původních lamp Thorn je zničeno a čtyři byly použity na náhradní díly. 

Architekt Šépka už zvažuje odvolání.

"Pokud soud uznal, že autorské dílo bylo porušeno, nemůže omluva stačit, tím se nic nespraví," komentoval rozhodnutí spoluautor proměny Horního náměstí. 

Lampy Philips UrbanStar na spojnici Horního a Dolního náměstí v Olomouci. Radní jimi chtějí osadit celé Horní náměstí. Osvětlení Horního náměstí v Olomouci. Ilustrační foto

Vlevo současné lampy Philips UrbanStar, vpravo lampy Thorn (přezdívané "sirky"), které osvětlovaly Horní náměstí v letech 2001 - 2014). Foto: DENÍK/Jiří Kopáč  

Major výměnu hájí

Odvolání zvažuje ale i vedení města.

Požadavek omluvy a náhrady újmy zaskočil současného náměstka primátora Martina Majora.

"Rozhodnutí bych očekával jiné, je to jakýsi mezistav. Že by soud nařídil výměnu lamp jsem ani nepředpokládal," reagoval náměstek Major, který v roce 2014 jako tehdejší primátor prosadil výměnu osvětlení.

Lampy Thorn, které veřejnost kritizovala pro malou svítívost, před podzimními komunálními volbami nahradilo "konfekční" osvětlení UrbanStar z katalogu firmy Philips.

Tehdejší postup bývalý primátor Major považuje za správný. 

"Po zhruba patnáctileté debatě o osvětlení Horního náměstí se konečně něco změnilo k lepšímu," konstatoval.